B. Stojanović: Skrnavljenje svetinja, sramota za političke lidere kosovskih Albanaca i međunarodnu zajednicu

„Duboko je korenje koje su raseljeni iz Uroševca ostavili za sobom, da bi nestalo“, rekao je danas u Uroševcu, na obeležavanju gradske slave  Usekovanja glave Svetog Jovana Krstitelja, zamenik premijera Kosova, Branimir Stojanović.

Stojanović je naglasio da problema prilikom povratka prognanih ima mnogo, ali da to ne znači da treba odustati. Zajedno i složno, građani i njihovi predstavnici u institucijama, moraju nastaviti svoju borbu da se u mesta u kojima je sve srpsko nestalo, vrati opet stari sjaj, naglasio je zamenik kosovskog premijera i dodao:

„Možda se ovi koji su sada ovde, neće vrtiti, ali mi moramo da nastavimo borbu kako bismo možda njihovim potomcima omogućili da održe tu vezu sa ovim krajem, da ga ne zaborave i da se oni jednog dana vrate.“

Branimir Stojanović se osvrnuo i na skorašnje paljenje i skrnavljenje hrama Hrista Spasa u Prištini, naglasivši da postoji način zaštite srpskih crkava i manastira.

„Potrebno je malo dobre volje i da oni koji imaju slilu i instrumente, to i primene. Paljenje hrama je velika sramota za sve lidere kosovskih Albanaca, velika sramota za sve one koji imaju poluge snage i moći i sramota međunarodne zajednice. Ko želi sa nama da izgradi normalan suživot, moraće drugačije da se ponaša“, rekao je zamenik kosovskog premijera, poručivši da će Srbi u kosovskim institucijama nastaviti da opominju i da traže zaštitu svojih svetinja.

„Nerazumno je da neko upotrebljava silu i snagu da bi popio kafu u nekom kafiću i da bi obišao neke ljude, kako bi zadovoljio neki svoj hir, negde na severu Kosova i Metohije, a da ne želi da tu istu silu i snagu upotrebi da zaštiti jedan mučenički hram, koji je 17 godina na meti vandala, vređan i uništavan, kao što je uništavano i vređano sve što je bilo srpsko,“ zaključio je Branimir Stojanović, poručivši da hram Hrista Spasa u Prištini, mora da bude završen da mora da zablista punim sjajem.

Anđelka Ćup