Vladika Teodosije: Ako Bog da, služićemo u hramu Hrista Spasa u Prištini

“Ova slika danas, slika mojih sveštenika i monaha sa lopatama i metlama, liči na onu sliku iz 2004. godine, kada su monahinje u manastiru Devič počele da čiste zgarište. Imamo snage, imamo volje, vere i nade da će nas Gospod podržati, a i svi koji su dobronamerni, koji žele dobro sebi i drugima, da se ovaj hram dovrši i da u njemu može da se služi liturgija“, rekao je episkop Eparhije raško-prizrenske u Prištini, tokom današnje akcije čišćenja unutrašnjosti zapaljenog hrama Hrista Spasa.

Grupa sveštenika i monaha, predvođena vladikom Teodosijem, danas je započela čišćenje hrama, koji je pre nekoliko dana zapaljen. Hram Hrista Spasa u Prištini, čije postojanje negira zvanična Priština, nekoliko puta je bio meta napada bombama i molotovljevim koktelima. Nakon što je KFOR prestao da čuva srpske crkve, ovaj hram je pretvoren u javni toalet, deponiju smeća, stecište beskućnika i narkomana.

„Ne znamo ko je to učinio, ne znamo ko je zapalio našu svetinju, nikoga ne želimo da imenujemo, ali nas  zabrinjava  to da se sve ovo dešava u centru grada Prištine, na očigled svih koji žive tu i da niko, listom niko, ne reaguje. Ali, mi ćemo uvek ovde dolaziti, a na početku nam je prioritet da dobro očistimo hram i da, ako Bog da, ovde služimo“, poručio je vladika Teodosije.

Zamenik premijera Kosova, Branimir Stojanović, takođe je došao da pomogne u čišćenju hrama. On je ponovio da će ponovo zatražiti da se crkveno dvorište ogradi, da se obezbedi policijska zaštita i da se nada da će hram ipak biti završen. Stojanović je napomenuo da institucije na Kosovu, koje su zadužene za bezbednost i sigurnost, ne rade dobro svoj posao:

„Kada se direktor policije ne odaziva na moje pozive, na pozive najvišeg srpskog predstavnika u kosovskim institucijama, kada se njegovi zamenici ne odazivaju na njih, jasno je kakvu nam poruku šalju, ne meni lično, već celom srpskom narodu. Oni su ti koji imaju silu i vlast i morali bi da ovu sramotu spreče ubuduće“, rekao je Stojanović.

Pripadnika Kosovske policije nije bilo za vreme dok je hram Hrista Spasa čišćen, ali su u blizini bili pripadnici KFOR-a i nekoliko karabinjera.

Izvor i fotografija: RTS

Anđelka Ćup