Владика Теодосије: Ако Бог да, служићемо у храму Христа Спаса у Приштини

“Ова слика данас, слика мојих свештеника и монаха са лопатама и метлама, личи на ону слику из 2004. године, када су монахиње у манастиру Девич почеле да чисте згариште. Имамо снаге, имамо воље, вере и наде да ће нас Господ подржати, а и сви који су добронамерни, који желе добро себи и другима, да се овај храм доврши и да у њему може да се служи литургија“, рекао је епископ Епархије рашко-призренске у Приштини, током данашње акције чишћења унутрашњости запаљеног храма Христа Спаса.

Група свештеника и монаха, предвођена владиком Теодосијем, данас је започела чишћење храма, који је пре неколико дана запаљен. Храм Христа Спаса у Приштини, чије постојање негира званична Приштина, неколико пута је био мета напада бомбама и молотовљевим коктелима. Након што је КФОР престао да чува српске цркве, овај храм је претворен у јавни тоалет, депонију смећа, стециште бескућника и наркомана.

„Не знамо ко је то учинио, не знамо ко је запалио нашу светињу, никога не желимо да именујемо, али нас  забрињава  то да се све ово дешава у центру града Приштине, на очиглед свих који живе ту и да нико, листом нико, не реагује. Али, ми ћемо увек овде долазити, а на почетку нам је приоритет да добро очистимо храм и да, ако Бог да, овде служимо“, поручио је владика Теодосије.

Заменик премијера Косова, Бранимир Стојановић, такође је дошао да помогне у чишћењу храма. Он је поновио да ће поново затражити да се црквено двориште огради, да се обезбеди полицијска заштита и да се нада да ће храм ипак бити завршен. Стојановић је напоменуо да институције на Косову, које су задужене за безбедност и сигурност, не раде добро свој посао:

„Када се директор полиције не одазива на моје позиве, на позиве највишег српског представника у косовским институцијама, када се његови заменици не одазивају на њих, јасно је какву нам поруку шаљу, не мени лично, већ целом српском народу. Они су ти који имају силу и власт и морали би да ову срамоту спрече убудуће“, рекао је Стојановић.

Припадника Косовске полиције није било за време док је храм Христа Спаса чишћен, али су у близини били припадници КФОР-а и неколико карабињера.

Извор и фотографија: РТС

Анђелка Ћуп