Kozarev i Bejani: Interno raseljena lica na Zapadnom Balkanu moraju ostati u fokusu UN-a

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev sastao se danas sa Specijalnim izvestiocem Ujedinjenih nacija za ljudska prava interno raseljenih lica Čalokom Bejanijem.

Kozarev je zvaničniku UN predočio dosadašnje prepreke masovnijem održivom povratku interno raseljenih lica i predstavio koncept povratničkog naselja „Sunčana dolina“, kojima se na kvalitetan način mnogi od tih problema premošćuju.

„Vladavina zakona, poštovanje ljudskih prava i napuštanje politika koje za cilj imaju produbljivanje jaza među ljudima po nacionalnoj i verskoj osnovi jeste preduslov normalizacije i rešavanja problema interno raseljenih lica na KiM“, rekao je Kozarev, dodajući da u našoj južnoj pokrajini i dalje ne postoje institucije koje zavređuju poverenje građana.

s10

On je objasnio da Srbi tek odnedavno imaju mogućnost da pred tamošnjim sudovima zaštite svoja imovinska prava, ali da se sada suočavaju sa činjenicom da policija ne želi da iseljava uzurpatore imovine.

Zamenik direktora Kancelarije za KiM je istakao da se, i pored akutnih problema sa kojima se danas širom sveta suočava međunarodna zajednica, ne sme dozvoliti da interno raseljena lica na Zapadnom Balkanu budu izmeštena iz fokusa UN.