Јевтић и Бејани: У повратак расељених на Косово, морају се укључити све институције

Повратак на Косово није на задовољавајућем нивоу и због тога је потребно да се у тај процес, као и у процес обезбеђења бољих услова за опстанак мањинских заједница, укључе све институције, закључено је данас на састанку министра за повратак и заједнице у Влади Косова, Далибора Јевтића и Специјалног известиоца Уједињених нација  за људска права интерно расељених лица, Чалока Бејанија.

Министар Јевтић је упознао Бејанија са свим проблемима са којима се срећу повртаници и они који желе да се врате, али и са проблемима са којима се министарство, на чијем је челу, сусреће.

„ Највећи проблем у процесу повратка јесте то што се одређене мере,  одлуке и договори не спроводе у пракси. Донели смо низ добрих одлука, али се оне нажалост и данас налазе  само на папиру.  Када је у питању поштовање људских права, могу слободно да кажем да су она на директан начин угрожена. Један од примера је скорашњи инцидент, када је група расељених лица  била спречена да обележи свој празник у селу Мушутиште, у општини Сува Река“, нагласио је Јевтић.

Чалока Бејани се сложио са министром Јевтићем да је за успешан повратак потребно омогућити и успешан опстанак, а за то је потребно ангажовање свих институција.

„Уколико, на пример, Министарство образовања не обезбеди деци могућност школовања, онда се деца не могу вратити, а самим тим и њихове породице. Здравствена нега и запослење су такође неопходни да би се људи вратили. Дакле, потребно је обезбедити све компоненте за нормалан живот“, истакао је Бејани.

Уколико расељени не могу да се врате у места у којима су живели пре прогонства, Министартсво за повратак и заједницеје је својом стратегијом предвидело повратак у места, у којима је повратак одржив. Састанку у Приштини, између министра Јевтића и известиоца Бејанија, присуствовао је и шеф УНХЦР-а на Косову, Нарасима Рао, саопштено је из Службе за информисање Министартсва за повратак и заједнице у Влади Косова.

Анђелка Ћуп