Дан демократије на Косову

Црква Св. Богородице Одигитрије
Мушутиште, 21. век

Данас је међународни Дан демократије. Демократија, облик владавине у којој одлучује народ или владавина народа. Једнака права за све људе, било које вере, нације и боје. То су дефиниције и тако пише на свим језицима.

Косово, на Дан демократије 2016.године. Метохија, Дан демократије 2016.године.

У центру Приштине, баш на овај дан прекинуто је чишћење храма Христа Спаса. Замислите, чишћење цркве, сопствене цркве и сопственог дворишта. Забрањено је да очистите своју цркву, која је дивљацима служила за иживљавање. Ја смем да кажем да су то били дивљаци јер нисам у институцијама и нико ме не може сменити. (Сетите се млађаног Јаблановића). Стварно, а како се зову људи који уринирају по нечијој светињи, који снимају еротске спотове, тамо где то нико цивилизован не би урадио? Како се зову људи који пале гуме унутар цркве? Ако постоји неки други назив, прихватићу га.

Дан демократије на КосовуПринтскрин: Спот Ера Истрефи са Јутјуба

Обележава се Дан демократије на Косову, само неколико дана пошто је разбијена спомен плоча убијеним жетеоцима из села Старо Грацко. Убијеним и измаскрираним на својим њивама, док су скупљали летину и чије убице никада нису пронађене. Како да назовемо те људе? Дивљаци. Ако постоји неки други назив, прихватићу га.

Дан демократије само мало више дана, од како је група дивљака спречила прогнане из села Мушутиште да пресеку славски колач у порти своје цркве, јер цркву немају. Срушили су им је дивљаци. А црква је из прве половине 13. века. И док су је рушили, били су ту неки из цивилизоване и демократске Европе. Били су ту и нису успели да спрече дивљаке. Ако постоји неки други назив, прихватићу га.

Данас је Дан демократије, а прошло је само неколико месеци од како су пребијани старци на својим вековним огњиштимау метохијским насељима, у Бичи, у Жачу, у Клини. Дошли дивљаци и усред ноћи и тукли немоћне. Ако постоји неки други назив, прихватићу га.

На овај Дан демократије треба подсетити све, и већинску заједницу и међународну заједницу. Срамота је да на дан демократије дивљаци прецртавају натписе на саобраћајним знацима на српском језику, срамота је да дивљаци туку старца у Ораховцу… Много тога је срамота, људска срамота.

Дан демократије на КосовуСаобраћајни знак у Чаглавици

А дивљаке треба сместити тамо где им је и место.

Ако постоји неки други назив, прихватићу га.

Анђелка Ћуп