Specijalni sud počinje sa radom u prvoj polovini naredne godine

Specijalizovna veća suda koji će se baviti ratnim zločinima na Kosovu trebalo bi da počnu sa radom u prvoj polovini 2017. godine, najavila je Fidelma Donlon, sekretar tog suda , prenose prištinski mediji.

U toku je i proces izbora sudija, rečeno je prilikom predstavljanja novog suda i internet stranice Specijalizovanog veća Kosova, kako je zvanični naziv suda koji će se baviti ratnim zločinima na Kosovu.

Specijalni tužilac Dejvid Švendiman nije želeo da spekuliše o broju optužnica i vremenu kada bi one mogle da budu podignute.

„ Kao što sam već rekao, preostalo je još posla koji treba da se uradi, a biće ga još više pre nego budem u mogućnosti da donesem formalne odluke o optužnicama. Kad budemo spremni, uradiću ono na šta me obavezuju dokazi i zakon, nijedan minut pre, nijedan minut pose“, rekao je Švendiman.

Specijalni tužilac nije želio da govori ni o svedocima i metodama njihove zaštite.

“Ja sam u obavezi da štitim žrtve i da obezbedim da zaštićene informacije ostanu poverljive i sigurne, da svjedoci koji nam daju dokaze ne bi bili zastrašeni, povređeni ili da im se preti“, rekao je Dejvid Švendiman .

U štampi je ranije nagoveštavano da bi prve optužnice protiv nekih od bivših oficira OVK  Specijalni sud mogao podići do kraja ove godine.