Albanski studenti: Crkvu treba srušiti ili promeniti njenu namenu

Albanski studenti Prirodno-matematičkog fakulteta u Prištini reagovali su povodom akcije čišćenja i uređenja nedovršenog hrama Hrista spasa, izrazivši čuđenje, zbog čega crkva još nije srušena.
„Zato što je ovaj objekat sagrađen u vreme Miloševićevog režima, upravo u dvorištu univerzitetskog kampa, izražavamo duboko ogorčenje zašto vlasti Kosova još uvek ništa nisu preduzele na rušenju ovog objekta, ili promeni njegove namene, u objekat koji bi služio studentima“, navodi se u pismu albanskih studenata poslatom medijima u Prištini.

Studenti ocenjuju da su radovi na sređivanju crkve preduzeti, kako bi se izazvale međuetničke tenzije i da radova ne može biti bez dozvole vlasti. Navode kako nisu protiv bilo koje religije ili verskog objekta, ali su protiv „degradacije univerziteta i nacionalnog identiteta“.

Lokalne vlasti u Prištini obustavile su radove na čišćenju nedovršene crkve Hrista Spasa u tom gradu i radnicima Eparhije raško-prizrenske naredile prekid radova dok ne budu imali dozvolu.

Građevinska inspekcija i komunalna policija upala je juče u Crkvu Hrista Spasa dok su radnici treći dan za redom sređivali dvorište i čistili unutrašnjost crkve, koja je deceniju i po, nebrigom lokalnih vlasti pretvorena u javni nužnik i stecište beskućnika.

Nedavno je u crkvi podmetnut požar, a nakon toga je Eparhija raško-prizrenska pokrenula akciju čišćenja i sređivanja ovog objekta u kojoj je su učestvovali monasi, sveštenici, građani i zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović.

Izvor: RTS