Novinarski život Kosovu u zalog

Memorijalno veče posvećeno stradalim, nestalim i upokojenim novinarima koji su svoj životni vek proveli na Kosovu i Metohiji radeći i izveštavajući sa Kosova i o Kosovu, održano je u Domu kulture u Gračanici, u organizaciji Društva novinara Kosova i Metohije i Udruženja novinara Srbije.


Na tribini „Život profesiji u zalog“ govorili su: Đorđre Jevtić, Svetozar Vlahović, Nino Brajović, Jasmina Stojković, Stojan Jovanović i Budimir Ničić.

dsc_0040
Đorđe Jeftić

„Ovo memorijalno veče je svojevrsni omaž kolegama koji nisu među nama i koji su dali život Kosovu u zalog“, rekao je otvarajući trbinu novinar i publicista Đorđe Jevtić.

„Kada govorimo o kolegama koji više nisu među nama treba reći da su oni stradali na radnom zadatku ili su tiho umirali, daleko od svojih domova i redakcija iz kojih su proterani“, pojasnio je Jevtić.

dsc_0019
Foto: GračanicaOnlajn

Predsednik Društva novinara KiM Budimir Ničić je podsetio na ubijene, kidnapovane i nestale novinare pre, za vreme i posle ratnih sukoba na Kosovu i Metohiji.

„ Međunarodne i kosovske vlasti nisu sprovele čak ni minimalne istrage na rasveljavanju bilo kog slučaja ubijenih ili nestalih srpskih novinara na Kosovu“, rekao je Ničić pozivajući se na izveštaj Savetodavne komisije za ljudska prava UN-a, izvode iz „Bele knjige“ Vlade Republike Srbije i izjave porodica ubijenih ili nestalih novinara.

Generalni sekratar UNS-a Nino Brajović govorio je o svom prvom dolasku na Kosovo, kada je kao specijalni izveštač Televizije Beograd došao u Prištinu kako bi izveštavao sa sednice Pokrjanskog izvršnog veća.

dsc_0094
Nino Brajović

„Bilo je to vreme političke borbe, demonstracija i protesta albanskih studenata u Prištini“, rekao je Brajović. On je podsetio na period i događaje kada je, kako je ocenio, Ustavom iz 1974. godine Srbija bila talac svojih pokrajina.

Međutim,  i tada je među novinarima bilo onih koji su jasno i glasno umeli i smeli da iznesu svoj stav. Živorad Igić, Milisav Milić, Rade Tomić, Aca Rakočević, Mirko Čupić, Žarko Bakić, Rajko Rosić, Darinka Jevrić su se do poslednjeg daha, pisanom rečju, borili za Kosovsku istinu, rečeno je na tribini.

„Mi se sada sećamo jednog tužnog i strašnog vremena, ali smo jako ponosni što smo živeli u vremenu u kome je, objektvino, najviše srpskih novinara radilo u redakciji, jedinog srpskog dnevnog lista na Kosovu i Metohiji, Jedinstva“, rekao je direktror NIJP Panorama-Jedinstvo Svetozar Vlahović.

dsc_0296
Svetozar Vlahović

„Bilo je to vreme pravih boraca, ne u smislu političke aktivnosti, već boraca koji su argumentovano i nesenzacionalističi izveštavali o jednoj jako teškoj stvarnosti“, zaključio je Vlahović.

Sećanja na početak novinarske karijere u Radio Prištini i na kolegu, novinara Radeta Tomića, podelila je Jasmina Stojković, novinarka Televizije Most.

„Rade Tomić je čovek koji se sa grupom srpskih novinara najpre borio za minute, pa sate i na kraju za celodnevni program na srpskom jeziku, koji Radio Priština do tada nije imala“, rekla je Stojkovićeva.

dsc_02261
Jasmina Stojković

Tomić će ostati upamćen po brojnim prilozima, intervjuima sa Dobricom Ćosićem, Matijom Bećkovićem, Miloradom Pavićem, Desankom Maksimivić, posebno, po večernjem Dnevniku, u 18 časova, na programu Radio Prištine, koji je vodio i uređivao.

„Ostao je dosledan sebi i svojoj profesiji, rečju se borio za srpstvo na Kosovu i Metohiji, a za to je nagrađen statusom privremeno raseljenog lica“, podsetila je Stojkovićeva.

Na kraju tribine i memorijalne večeri organizoatori su najavili da će se u skorije vreme pokrenuti prikupljanje građe za izradu Zbornika o istorijatu srpske štampe i medija na Kosovu i Metohiji.

 

Ivan Miljković