Реконструкција кућа за пет ромских породица

У оквиру заједничког пројекта општине Грачаница, Швајцарске агенције за развој и НВО „Глас Рома, Ашкалија и Египћана“, данас је у Грачаници положен камен темељец за изградњу куће Шаћира Таировића. Камен темељац је у име општине, положио њен председник, Владета Костић. Таировић је, захваливши се на помоћи, рекао да нема речи којима може описати своју и радост своје породице:

“Живели смо у старом и трошном објекту који прокишњава, у страху да ће се срушити. Нисмо имали где да спавамо. Ова помоћ је стигла у последњи час”, рекао је Таировић за Инфо службу општине Грачаница.

Председник општине Грачаница је истакао да општина добар део буџета издваја за ромску заједницу и да ће то и даље наставити.

„Општина Грачаница је прва по заступљености Рома у свим областима и значајна средства издваја пре свега за пројекте чији је главни циљ едукација ромске заједнице. Прва смо локална самоуправа и са бројем запослених Рома, нажалост на најтежим пословима и зато улажемо у едукативне програме. Увели смо ромски језик у службену употребу, едуковали преводице и апелујем на министарства да се угледају на пример Грачанице и на то како се већина односи према мањини“, истакао је Костић.

Исак Скендери из НВО “Глас Рома“ каже да је у оквиру овог пројекта, за пет ромских породица планирана набавка  грађевинског материјала.

“За пет ромских породица, захваљујући меморандуму са општином Грачаница и Швајцарском агенцијом за развој и сарадњу, обезбедиће се грађевински материјал у вредности од 12.000 евра. За породицу Таировић биће дониран материјал у вредности од нешто више од 4.000 евра за доградњу две стамбене просторије са функционалним купатилом”, рекао је Скендери.

Општина Грачаница је једина општина на Косову, у којој је заменик градоначелника за питања заједница, припадник ромске заједнице.

Извор: Наша Грачаница

Анђелка Ћуп