Ministarstvo spoljnih poslova Rusije: Činimo sve da ruski novinari budu na slobodi

Moskva je zabrinuta zbog hapšenja ruske novinarke Sazonove na Kosmetu, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova. U saopštenju medijima se ističe da Ruska ambasada u Srbiji i njena kancelarija u Prištini u saradnji sa Misijom UN-a i i EU na Kosovu i Metohiji čine velike napore da se dvoje ruskih novinara puste na slobodu.

16-09-2016. god.

SAOPŠTENjE ZA JAVNOST

U Rusiji su sa zabrinutošću primili vest o hapšenju ruske novinarke Oksane Sazonove i njenog kolege Sergeja Belousa građana Ukrajine u Autonomnoj Pokrajini Kosovo i Metohija u Republici Srbiji u noći između 15. i 16. septembra. Na osnovu raspoloživih informacija, kosovska policija ih je optužila za ilegalni prelazak administrativne granice između Kosova i ostatka Srbije.

 Ruska ambasada u Srbiji i njena kancelarija u Prištini čine velike napore kroz rukovodstvo Misije Ujedinjenih nacija i Evropske unije u oblasti vladavine prava za privremeno puštanje novinara na slobodu. Očekujemo da međunarodne institucije u pokrajini, koje se tamo nalaze od 1999. pod upravom UN-a, pruže svu potrebnu pomoć.