fbpx

Donja Gušterica, domaćin sajma poljoprivrede

Cveće, domaći ajvar, paprika, domaće kobasice, šljivovica, jabukovača.Sve to su danas mogli da probaju posetioci sajma poljiprivrede, koji je u okviru Dana poljoprivrednika opštine Gračanica, organizovala Nevladina organizacija Gračanička inicijativa za održivi razvoj-GIOR. Bilo je ručnih radova i suvenira, ali i teške poljoprivredne mehanizacije, traktora i priključnih mašina. Tu su naravno, i banke sa ponudom povoljnih kredita, barem tako kažu. Sve je kao na pravim velikim sajmovima.

Baš to, da ovo postane pravi veliki poljoprivredni sajam, koji će se tradicionolno održavati svake godine u opštini Gračanica, bio je cilj GIOR-a kada je krenuo u realizaciju ovog ni malo lakog i jednostavnog posla. Srećom, tu je bila opština Gračanica, koja je podržala našu ideju, kaže direktor Ivan Todorović.

„Naš cilj je bio da promovišemo poljoprivredu, koja može da obezbedi održivi opstanak i održivi razvoj ovih ljudi i ovog kraja. Sigurni smo da je poljoprivreda ključna za opstanak, održanje i razvoj naše zajednice…Mi imamo jake i dobre poljoprivredne proizvođače, kod kojih nažalost nije razvijena svest koliko je važno da se bave pridobijanjem tržišta i promocijom svog rada. Uspešniji i isplativiji rad uz podršku Ministartsva poljoprivrede, naši poljoprivrednici mogu očekivati udruživanjem, odnosno formiranjem modernih zadruga    „

Izlagača nije bilo puno, kako su se organizatori nadali, ali će ih sledeće godine biiti više, jer su ovakve manifestacije dobre za naše poljoprivrednike, kaže Zoran Đokić iz Parteša. Na njegovom štandu suve šljive, jabukovača i šljivovica koju nam nudi da probamo. Kaže, ko je jednom probao njegovu rakiju, nikada drugu nije pio.

„Rakiju pečem i šljive sušim iz svog voćnjaka. Mnogo zavisi od godine i od vremena, ali najvažnije je da tržište imamo. Sve što proizvedemo je kvalitetno i brzo se proda. Mi volimo ovaj posao, ali od njega i zaradimo“, zadovoljno kaže Zoran.

Na ovakvim sajmovima dobijamo nove kupce i razmenjujemo iskustva, kaže Radomir Živković, vlasnik firme Eko Šijak iz Donje Budrige, iz opštine Parteš. I pored grada, koji mu je prepolovio proizvodnju, Živković deluje zadovoljno.

„Ako se bavimo profesionalno poljoprivredom, od toga može pristojno da se živi. Za veliku proizvodnju su nam potrebni krediti. Naravno, tu su banke, ali su prevelike kamate. Subvencijama baš nismo prezadovoljni, ali dobro je, nije loše. Tržišta ima, samo treba da se radi na tome. Mi prerađujemo povrće i verujte, ne možemo da stignemo, koliko imamo porudžbina. Čak smo jednu ponudu za Švajcarsku odbili, ali daće Bog sledeće godine“, kaže Radomir, koji  sa suprugom izlaže svoje proizvode na svim sajmovima na Kosovu.

Donja Gušterica, domaćin sajma poljoprivrede

Njegov brat, Gradimir Živković je od skoro u povrtarstvu i ne žali se. Još kada bi ih mimoišle nepogode, koje su ih zadesile ove godine, kaže.

„Proizvodim papriku isključivo na otvorenom, na 30 ari. I može se, može da se preživi, da tako kažem, ali potrebna je veća proizvodnja. Nažalost, glavni je problem jer je naše tržište preplavljeno sa nekom paprikom iz uvoza, sumnjivog kvaliteta, poput „brazilskog mesa“. Zato smo mi prinuđeni da kvalitetne povrtarske kulture prodajemo jeftinije…Ali, nije loše, kupci nam se vraćaju, dakle ipak je kvalitet najvažniji. Polako povećavamo proizvodnju, imamo stalne kupce, ali nam je cilj da osvojimo prištinsko tržište, jer je to veliki grad“, optimistički govori Gradimir.

Ivan Šubarić iz Gračanice se bavi cvećarstvom, ali kaže da se porodica ne može prehraniti od proizvodnje cveća. „Donacije nisu dovoljne, već je potrebno otkupljivati proizvode proizvedene na teritoriji opštine, kako bi proizvođač mogao svoj prihod da investira u proširenje sopstvene proizvodnje“, kaže Šubarić.

„Cvećarstvo može da bude dodatni prihod i potrebno je vreme, odnosno veća količina proizvodnje kako bi od toga moglo da se živi. Slabo ima podsticaja za cvećare, kao što sam ja i svima je jednostavnije da naprave ugovore sa velikim proizvođačima, sa onima koji uvoze cveće i koji nisu iz naših krajeva. Sada se polako menja situacija i opštinski čelnici uviđaju da je potreban podsticaj domaćim proizvođačima i proizvodima“, priča Ivan Šubarić.

„Petnaest godina se bavim stočarstvom i preradom mesa i niko mi nikada nije pomogao ni sa jednim dinarom“, kaže Aleksandar Stolić iz Donje Gušterice, u neku ruku domaćin ovog sajma. Na njegovom štandu, mesne prerađevine, proizvedene od stoke sa sopstvene farme. Oko 300 grla krupne stoke u turnusu i od 3000 do 5 000 komada tovnih pilića je trenutno na farmi Stolića.

„Trudimo se i uspevamo. Sve što proizvedemo, to i prodamo. Centralno Kosovo, Sirinićka župa – Brezovica, Kosovsko Pomoravlje i malo na severu, to je naše tržište. Krenuli smo brat, otac i ja, sa dva radnika, a sada imamo od 25 do 30 radnika, četiri radnje i dva marketa i idemo dalje“, ponosno ističe Aleksandar.

Sajam su obišli i zamenik premijera Kosova, Branimir Stojanović i gradonačelnik Gračanice, Vladeta Kostić, koji su istakli da je poljoprivreda ključna za razvoj opštine Gračanica.

Donja Gušterica, domaćin sajma poljoprivrede

U okviru sajma poljoprivrede, organizovano je i predavanje na temu voćarstva, malinarstva i pčelarstva, koje su održali profesori sa Poljoprivrednog fakulteta u Lešku, a održano je i takmičenje za najbolju kosovsku pogaču, pod nazivom „Pogačijada“.

„Kosovske žene su vredne i umešne i sve su zaslužile nagradu, žiri je imao težak posao, ali su pobednice proglašene“, ističe predsednik žirija, učitelj Ljubomir Maksimović, koji je i uručio nagrade domaćicama. Prvu nagradu za najlepšu kosovsku pogaču, osvojila je Slađana Mirković iz Gračanice.

Manifestaciju sajam poljoprivrede, pratio je kulturnoumetnički program, u kome je učestvovao Nacionalni ansambl „Venac“ i deca iz Gušterice, sa spletom narodnih pesama i igara. Takođe, posetioci su imali prilike da pokažu i svoju humanost, tako što su kupovinom sadnice paulovnije, učestvovali u sakupljanju novca za lečenje mlade Milice Stević iz Donje Gušterice.

Anđelka Ćup

%d bloggers like this: