fbpx

Osveštan kamen temeljac za parohijski dom u Donjoj Gušterici

“Posle toliko godina, naša crkva, crkva Svetog cara Lazara, dobiće svoj parohijski dom. Konačno će u crkvenoj porti živeti mesni paroh, sveštenik sa porodicom. Ja četrnaest godina stanujem privatno, na oko kilometar daleko od crkve. Sada sam srećan, a srećni su i meštani, koji su ranije morali da idu u Lipljan, umesto u svoju crkvu. Sada će se ovde, Bogu hvala, svake nedelje i svakog praznika, služiti sveta liturgija i narod će se sve više i više uvodi u našu veru”, kaže protojerej Nikola Trajković, koji je sa sveštenstvom Eparhije raško- prizrenske osveštao kamen temeljac za izgradnju parohijskog doma u Donjoj Gušterici. Zajedno sa protojerejem Trajkovićem, uz prisustvo meštana Donje Gušterice i okoline, kamen temeljac je položio gradonačelnik Gračanice, Vladeta Kostić, a ceremoniji je prisustvovao i zamenik kosovskog premijera, Branimir Stojanović

Projekat izgradnje parohijskog doma je usvojen budžetom od prošle godine, rok za završetak objekta je dva meseca, ali se nadamo da će to biti ranije, pre zime, kaže gradonačelnik Kostić.

Osveštan kamen temeljac za parohijski dom u Donjoj Gušterici

“Sveštenik i sveštenstvo ove crkve nisu imali do sada gde  da borave i samim tim su građani bili prinuđeni da verske obrede obavljaju u različitim mestima. Zato smo i pokrenuli ovaj projekat. Izgradnjom parohijskog doma i rekonstrukcijom zvonare, privešćemo kraju radove u crkvi Kneza Lazara”, kaže predsednik opštine Gračanica.

Meštani su srećni zbog parohijskog doma, zadovoljni su što će i njihov sveštenik da živi sa njima u selu, srećni su zbog asfaltiranih ulica, rade “opštinari”, ali im nedostaje, kako kaže starina V. Kukureković, “sloboda”:

“A i mladi ne rade, nema posla. Ovi na vlasti…Onako…Mogli bi bolje i malo poštenije da zapošljavaju”, kaže Kukureković.

Osveštan kamen temeljac za parohijski dom u Donjoj Gušterici

Selo Donja Gušterica je nekada pripadalo opštini Lipljan, a sada po kosovskom sistemu, opštini Gračanica. U njemu ima oko 300 kuća, a stanovništvo se većinom bavi poljoprivredom. U samom centru sela, nalazi se crkva Svetog kneza Lazara, čija je gradnja završena 1910godine.

Anđelka Ćup

%d bloggers like this: