fbpx

Slobodan Vujičić: Štrajkujem kao čovek i kao antifašista

Priština, 19. septembra, 2016.godine. U Gradskom parku, u kome se nekada nalazio spomenik Bori Vukmiroviću i Ramizu Sadikuu i danas stoji  spomenik, ali na njemu je samo jedna bista. Biste Bore Vukmirovića nema. Nekome je smetala. Pored spomenika, sedi predsednik Unije Crnogoraca Kosova  Slobodan Vujičić. Kaže da je odlučio da štrajkuje  glađu, jer je to jedini način na koji može da se bori protiv fašizma, koga sve više i više ima u nekim delovima kosovskog društva.

„Mislim da je odnos i centralnih i lokalnih vlasti prema ljudima koji nisu Albanci, ali i uopšte prema građanima Prištine, nikakav. Mi smo, na primer,  više puta pisali vlastima u Prištini da se ovaj spomenik sredi i da se bista Bora Vukmirovića vrati. Shvatam da nekome smetaju komunisti, ali ako neko skine bistu, tj. glavu Bora Vukmirovića, a ostane bista Ramiza Sadikua, onda je to, po mom mišljenju, čist fašizam. Boro i Ramiz su bili simbol borbe protiv fašizma, a koliko ja znam, Kosovo se kao država, temelji na antifašizmu. Dakle, na ovu pojavu fašizma, niko, pa ni gradonačelnik ne reaguje“, priča Vujičić za Gračanicu Onlajn.

Drugi razlog štrajka je, kako kaže Vujičić, što je u Prištini uklonjena tabla sa imenom ulice Radovana Zogovića, koja je nekoliko puta sklanjana i vraćana.

„Kome smeta ulica Radovana Zogovića, pesnika i antifašiste?  Gde su studenti Prištinskog univerziteta da reaguju na takve pojave’?“

Pozvavši studente da ga podrže i da stanu na stranu borbe protiv fašizma, Vujičić je osudio i zabranu čišćenja hrama Hrista Spasa.

Slobodan Vujičić: Štrajkujem kao čovek i kao antifašista

„ Čišćenje hrama Hrista Spasa, koje je zabranila građevinska inspekcija i komunalna policija srpskom narodu, kako se to zove? Fašizam, naravno. Studenti su se pobunili protiv čišćenja hrama, pa zašto se ne pobune i protiv ovog čina fašizma. Hoće li se pobuniti, ako ja sada počenem da čistim oko ovog spomenika?“, pita Slobodan Vujičić.

Vujičića su posetili novinari nekoliko redakcija a, kako kaže, zvao ga je gradonačelnik Prištine, Špend Ahmeti, kome je  pisao  najmanje trideset puta, ali gradonačelnik Prištine nikada nije našao vremena da ga primi. Predsednik unije Crnogoraca Kosova tvrdi za naš portal da ga je Ahmeti pozvao da prekine štrajk, uz obećanje da će sutra ispuniti njegove zahteve.

„Ukoliko Špend Ahmeti ne uradi to što sam od njega tražio, onda je on za mene fašista i to sam mu rekao. On mi je odgovorio da to nije u redu. Objasnio sam mu gde su elementi fašizma u ovom činu sklanjanja biste, kao i u preimenovanju ulice Radovana Zogovića. Špend Ahmeti se izvinio za ovo i rekao da nije znao, da će sutra da dođe i da će bista biti postavljena, ali ja mu ne verujem dok ne vidim. Dakle, dok gradonačelnik Ahmeti pred javnošću i medijima ne potvrdi da će to uraditi, ja nastavljam štrajk glađu“, kaže Vujučić i dodaje: „Ja želim da verujem u reči Špenda Ahmetija, iako sam razočaran u njegovo dosadašne delovanje.“

To što Crnogorci nisu još uvek uvršteni u Ustav Kosova nije razlog štrajka, kaže Slobodan Vujičić, jer je za tako nešto potrebna promena Ustava Kosova, a njemu je jasno da je to mukotrpan i dugotrajan posao.

Pre razgovora sa Vujičićem, u našu redakciju je stiglo saopštenje Udruženja Crnogoraca Sjever, koje niko nije potpisao, a u kome se štrajk Slobodana Vujičića smatra sredstvom lične promocije. U saopštenju se takođe kaže da se Udruženje Crnogoraca Sjever ne slaže sa otvorenim pismom koje je Vujičić poslao medijima, a u kome je, kako je navedeno „albansko kosovsko društvo, nazvao fašističkim.“

Anđelka Ćup

%d bloggers like this: