Stojanović i Kostić obišli sajam poljoprivrede u Donjoj Gušterici

Izlagače na sajmu poljoprivrede, koji je u okviru Dana poljoprivrednika organizovala Nevladina organizacija Gračanička inicijativa za održivi razvoj-GIOR, posetili su zamenik kosovskog premijera, Branimir Stojanović i gradonačelnik Gračanice, Vladeta Kostić.

Stojanović je istakao da je danas teško u srpskim sredinama živeti od poljoprivrede i da je jedan od razloga za to, višedecenijska navika uzgajanja istih kultura.

„Zato je potrebno da se puno radi, zato je potrebno da se svi resursi objedine, potrebno je da postoji aktivna uloga  poljoprivrednog fakulteta, svih političkih činilaca na centralnom i na loklanom nivou i nevladinog sektora. Potrebno je da svi zajedno napravimo što bolji plan oko toga šta želimo od poljoprivrede i da svi zajedno na tome i radimo. Vrlo važna karika u tom lancu, sigurno jesu i ovi sajmovi. Ovakvi događaji gde se sažimaju zajednička iskustva, na kojima  ljudi stvaraju bolje kontakte i na kojima postoji bolja interakcija između svih onih koji su prisutni na poljoprivrednom tržištu ili na onim tržištima koja su vezana sa poljoprivrednim proizvođačima i poljoprivrednim proizvodima su nam neophodni“, rekao je zamenik premijera Kosova, izrazivši nadu da će ovaj sajam postati tradicionalan.

Vladeta Kostić, predsednik opštine Gračanica, koja je i podržala održavanje sajma poljoprivrede u Donjoj Gušterici, naglasio je da se lokalna samouprava trudi da sva sela u opštini budu podjednako zastupljena kada je organizovanje različitih manifestacija u pitanju. Na taj način, određena manifestacija oživi selo u kome se održava, ožive uslužne delatnosti u njemu i sve to utiče na ekonomski razvoj, rekao je Kostić, naglasivši da su sajmovi poljoprivrede potrebni i za razmenu iskustva i za pronalaženje tržišta, ali i za samu edukaciju proizvođača.

„Dakle, ovo što radimo, radimo nakon više decenija, radimo da približimo i edukujemo i samo stanovništvo za bavljenje poljoprivredom, obzirom da tradicionalno bavljenje poljoprivredom ne daje više profit koji je nekada bio. Zato je tu i Poljoprivredni fakultet koji je uključen u ceo projekat, kako bi približio nove kuture, novu mehanizaciju, novu tehnologiju i da se nauka uključi u poljoprivrednu proizvodnju, kako bi profit poljoprivrednika bio veći“, istakao je gradonačelnik Gračanice.

Poljoprivredni sajam su posetili i načelnik Koosvskog okruga u srpskom sistemu, Srđan Petković i predsednik Privremenog organa opštine Lipljan, Zlatko Lazić.

Anđelka Ćup