Vukašin Perić napadnut na svom imanju u Slivovu

„Na svom imanju, na kome su se rodili moji dedovi, otac i stričevi, doživeo sam pretnje i uvrede. „Gubi se! Šta ćeš ovde!? Nemaš ovde više ništa svoje!“, uzvikivao je sredovečni Albanac na srpskom jeziku, unoseći mi se u lice. Srećom nije bilo fizičkog, već sam samo napadnut verbalno“, priča Vukašin Perić, koji je u petak, 16.septembra, sa sinom krenuo u Kamenicu i usput svratio da obiđe svoje imanje u Slivovu.

Dok je komšija Albanac izgovarao čitav splet pretnji, u blizini je bila grupa od šestorice njegovih sunarodnika, koji nisu stali u Vukašinovu odbranu.

„Ipak, ne mogu da kažem da su hteli da me napadnu. Ćutali su“, dodaje Perić.

Na Perićev poziv, došla je patrola Kosovske policije, Srbin i Albanac. Bili su korektni, kaže Vukašin, odveli su obojicu u policijsku stanicu na Vranjevcu, gde su dali odvojene izjave.

Iz policijske stanice su Gračanici Onljan saopštili da će slediti redovna sudska procedura, jer nije bilo fizičkog napada. Ukoliko nema fizičkog napada, nema potrebe za reakcijom javnog tužioca, kažu u Kosovskoj policiji.

Perić napominje da je isti čovek, koji koristi njihovu zemlju i bere njihovo voće, pre dva meseca napao verbalno i njegovog brata od strica, a nekoliko puta je napadao i jednu Srpkinju iz sela Perovići.

„Ovo je loša poruka za Srbe“, zaključuje Vukašin Perić.

Selo Slivovo, nalazi se pored magistralnog puta Priština – Gnjilane i pre oružanih sukoba na Kosovu, u njemu je bilo oko 160 srpskih kuća. Sada Srba ima jedino u mahali Pavići, gde nema ni vode, ni asfaltnog puta. Ovo selo retko ko obilazi, srpstvo se u njemu gasi i ako se ovako nastavi, uskoro će u njemu ostati samo srpsko groblje, srušene kuće i uzurpirana imanja.

Anđelka Ćup