Branimir Stojanović: Prepoznao sam fašizam koji je prisutan u borbi protiv Srba

Odluku gradskih vlasti Prištine o zabrani čišćenja prostora oko hrama Hrista Spasa, zamenik kosovskog premijera, Branimir Stojanović, naziva brutalnim mešanjem lokale samouprave koja je time prekoračila svoja ovlašćenja. Postupci lokalne uprave u Prištini zadiru u svojinska prava i pravo slobode ispovedanja vere, naglasio je zamenik kosovskog premijera. Za portal GračanicaOnlajn Stojanović napominje da je obaveza srpskih predstanika u kosovskim institucijama da insistiraju na tome da se Srpskoj pravoslavnoj crkvi omogući slobodno korišćenje vlastite imovine, ali i da se istraje u zahtevima o završetku hrama Hrista Spasa u Prištini.


Gračanica Onlajn: Kako kometnarišete događaje i rekacije dela ablanske javnosti i studenata posle raščišćavanja terena oko hrama Hrista Spasa u Prištini?

Branimir Stojanović: Mi smo oko hrama Hrista Spasa uradili važan deo posla. Lokalna samouprava se umešala na jedan brutalan način, prekoračujući svoja ovlašćenja, mešajući se u nešto, što apsolutno ne bi smeli da rade, jer to zadire u svojinska prava i prava slobode ispovedanje vere. Mi smo o ovom problemu alarmirali sve istance, ja sam i na sednici Kosovske vlade govorio o ovom problemu i rekao da će morati i ministarstva da se uključe i reaguju na ovakvo ponašanje lokalne vlasti u Prištini.

Gračanica Onlajn: Kako su posle vašeg oštrog izlaganja u vezi sa događajima oko hrama Hrista Spasa reagovale vaše kolege iz Vlade? Da li je bilo osude?

Branimir Stojanović: Dobili smo sagalasnost da se ne sme dozvoliti ponavljanje situacije koju smo prethodnih dana imali, da se na mestu Hrama pravi haos, ali i podršku koja je iznesena u samoj Vladi i to je dovoljno za početak. Važno je da se sada ministarstva uključe i da zajedno krenemo u neku narednu fazu. Očigledno je da postoje ekstremisti i da postoje fašisti koji se bore protiv toga da se Hram završi, ali to nije od juče i nije ništa novo, kao što nije novo ni to što se ekstremisti i na drugim mestima na Kosovu bore protiv srpskog prisustva i obnove ili završetka drugih srpskih crkava. Naša obaveza je da nastavimo da insistiramo da se hram Hrista Spasa u Prištini završi, da se Srpskoj pravoslavnoj crkvi omogući da potpuno slobodno koristi svoju imovinu. Vrlo je važno što je Eprahrija raško-prizrenksa uradila da se hram i okolina oko njega upristoji i da se pošalje jasna poruka da se skrnavljenja i ruženja hrama neće tolerisati i da se sa tom praksom mora prekinuti.

Branimir Stojanović: Prepoznao sam fašizam koji je prisutan u borbi protiv Srba

Gračanica Onlajn: Da li se bojite da bi ste zbog ovakvih  izjava mogli da imate problema u poslu koji obavljate u Vladi?

Branimir Stojanović: Moja je uloga da branim srpske interese i da jasno govorim o onome što vidim i što jesu problemi. Ja ću to raditi dokle god budem bio na ovom ili nekom drugom mestu, gde me ljudi, koji se izjašnjavaju na izborima, budu delegirali ili poslali.  Tako da je moj posao i moja obaveza da ono što prepoznam, a prepoznao sam fašizam prisutan u borbi protiv Srba  na mnogim mestima, to oslovim pravim imenom. Takođe,  moja je obaveza da budem prisutan na svim mestima gde je najteže. Nije moja obaveza da sedim u kancelariji, već da budem u Mušutištu ili u hramu Hrista Spasa i ja ću tako raditi, jer drugačije ne umem i ne želim. Vrlo je važno da svojim prisutvom sa najviše političke funkcije koje danas Srbi imaju, pokažemo i koliki je domet te naše funkcije, da pokažemo ono što od početka pričamo, da naš politički uticaj nije dovoljan i da naša politička moć nije dovoljna da se izborimo za sve ono što jesu srpski interesi. I zbog toga tražimo da se formira Zajednica srpskih opština, tražimo i insistiramo na daljoj promeni unutar albanskog političkog liderstva, pozivamo na veću toleranciju i bolje razumevanje srpskih interesa i da oni (albanska politička elita – prim.aut.) moraju da preuzmu deo odgovornosti u procesu koji danas postoji na Kosovu. Zato je važno da uradimo sve što možemo i zbog toga sam prisutan na svim mestima da bi se stanje promenilo, a ne da samo konstatujemo da je nešto loše.

Moramo insistirati na tome da oni koji su odogovrni i oni koji kontorlišu vlast i moć, moraju da je upotrebe ili ako je ne upotrebe, da jasno ukažu ko je to nije upotrebio, kao što smo jasno rekli da policija u Mušutištu nije uradila posao do kraja, kako je trebalo i da sledeći put, kada bude nešto uradila, mora zaista da uradi ono što joj je posao, a ne da vidimo jednu, po meni lošu predstavu, koja rezultirara time da ljudi nisu mogli da iskoriste svoje elementarno ljudsko pravo i obiđu svoju imovinu i svoju svetinju.

Gračanica Onlajn: Da li imate potpunu podršku kolega iz Srpske liste i ostalih predstavnika Srba koji se nalaze u centralnim i lokalnim institucijama na Kosovu?

Branimir Stojanović: Mislim da svi rade najbolje što umeju. Sigurno da srpssko političko predstavljanje nije idealno i da će se menjati na bolje i da ćemo posle svakog izbornog ciklusa imati još bolje predstavljanje.  Čini mi se da smo neke stvari pomerili napred, ako ništa drugo, ove dve godine koliko smo u kosovskim institucijama, potpuno smo se angažovali, tako da su i naše kolege, albanski politički lideri, shvatili da odluke neće moći da se donose kao što su se donosile ranije, da će, za razliku od nekog prošlog vremena, svaki put kada je potreban srpski glas trebati i Srbi da se pitaju, a ne da se po automatizmu izuzmu ili da se podižu ruke bez ikakvog ličnog uticaja i pitanja da li se to Srbima sviđa ili ne. To je proces koji će trajati i koji je apsolutno neizbežan. Treba jedne stvari da budemo svesni, a to je da smo mi promenljivi i naravno, treba da budemo promenljivi. Jedino što ne sme da bude promenljivo, jeste srpska želja i volja da se ovde opstane i srpska želja, volja i uporost, da se izbori sa svim problemima koji ovde postoje.

Gračanica Onlajn: Ima li za sve to podrške i iz Vlade Srbije?

Branimir Stojanović: Za sve što je na korist srpskog naroda na ovom prostoru, uvek je bilo  podrške iz Vlade Srbije i to je nešto što nije upitno, tako da, i što se tiče ovog i svega ostalog, sigurno da postoji podrška. Za mene nema dileme da li ćemo imati podršku iz Vlade Srbije svaki put kad radimo nešto na korist i dobrobit ovog naroda ovde, ali i svih građana koji na Kosovu  žive, bez obzira na etničku i versku pripadnost.

 

Anđelka Ćup

Save