Бранимир Стојановић: Препознао сам фашизам који је присутан у борби против Срба

Одлуку градских власти Приштине о забрани чишћења простора око храма Христа Спаса, заменик косовског премијера, Бранимир Стојановић, назива бруталним мешањем локале самоуправе која је тиме прекорачила своја овлашћења. Поступци локалне управе у Приштини задиру у својинска права и право слободе исповедања вере, нагласио је заменик косовског премијера. За портал ГрачаницаОнлајн Стојановић напомиње да је обавеза српских предстаника у косовским институцијама да инсистирају на томе да се Српској православној цркви омогући слободно коришћење властите имовине, али и да се истраје у захтевима о завршетку храма Христа Спаса у Приштини.


Грачаница Онлајн: Како кометнаришете догађаје и рекације дела абланске јавности и студената после рашчишћавања терена око храма Христа Спаса у Приштини?

Бранимир Стојановић: Ми смо око храма Христа Спаса урадили важан део посла. Локална самоуправа се умешала на један бруталан начин, прекорачујући своја овлашћења, мешајући се у нешто, што апсолутно не би смели да раде, јер то задире у својинска права и права слободе исповедање вере. Ми смо о овом проблему алармирали све истанце, ја сам и на седници Косовске владе говорио о овом проблему и рекао да ће морати и министарства да се укључе и реагују на овакво понашање локалне власти у Приштини.

Грачаница Онлајн: Како су после вашег оштрог излагања у вези са догађајима око храма Христа Спаса реаговале ваше колеге из Владе? Да ли је било осуде?

Бранимир Стојановић: Добили смо сагаласност да се не сме дозволити понављање ситуације коју смо претходних дана имали, да се на месту Храма прави хаос, али и подршку која је изнесена у самој Влади и то је довољно за почетак. Важно је да се сада министарства укључе и да заједно кренемо у неку наредну фазу. Очигледно је да постоје екстремисти и да постоје фашисти који се боре против тога да се Храм заврши, али то није од јуче и није ништа ново, као што није ново ни то што се екстремисти и на другим местима на Косову боре против српског присуства и обнове или завршетка других српских цркава. Наша обавеза је да наставимо да инсистирамо да се храм Христа Спаса у Приштини заврши, да се Српској православној цркви омогући да потпуно слободно користи своју имовину. Врло је важно што је Епрахрија рашко-призренкса урадила да се храм и околина око њега упристоји и да се пошаље јасна порука да се скрнављења и ружења храма неће толерисати и да се са том праксом мора прекинути.

Бранимир Стојановић: Препознао сам фашизам који је присутан у борби против Срба

Грачаница Онлајн: Да ли се бојите да би сте због оваквих  изјава могли да имате проблема у послу који обављате у Влади?

Бранимир Стојановић: Моја је улога да браним српске интересе и да јасно говорим о ономе што видим и што јесу проблеми. Ја ћу то радити докле год будем био на овом или неком другом месту, где ме људи, који се изјашњавају на изборима, буду делегирали или послали.  Тако да је мој посао и моја обавеза да оно што препознам, а препознао сам фашизам присутан у борби против Срба  на многим местима, то ословим правим именом. Такође,  моја је обавеза да будем присутан на свим местима где је најтеже. Није моја обавеза да седим у канцеларији, већ да будем у Мушутишту или у храму Христа Спаса и ја ћу тако радити, јер другачије не умем и не желим. Врло је важно да својим присутвом са највише политичке функције које данас Срби имају, покажемо и колики је домет те наше функције, да покажемо оно што од почетка причамо, да наш политички утицај није довољан и да наша политичка моћ није довољна да се изборимо за све оно што јесу српски интереси. И због тога тражимо да се формира Заједница српских општина, тражимо и инсистирамо на даљој промени унутар албанског политичког лидерства, позивамо на већу толеранцију и боље разумевање српских интереса и да они (албанска политичка елита – прим.аут.) морају да преузму део одговорности у процесу који данас постоји на Косову. Зато је важно да урадимо све што можемо и због тога сам присутан на свим местима да би се стање променило, а не да само констатујемо да је нешто лоше.

Морамо инсистирати на томе да они који су одоговрни и они који конторлишу власт и моћ, морају да је употребе или ако је не употребе, да јасно укажу ко је то није употребио, као што смо јасно рекли да полиција у Мушутишту није урадила посао до краја, како је требало и да следећи пут, када буде нешто урадила, мора заиста да уради оно што јој је посао, а не да видимо једну, по мени лошу представу, која резултирара тиме да људи нису могли да искористе своје елементарно људско право и обиђу своју имовину и своју светињу.

Грачаница Онлајн: Да ли имате потпуну подршку колега из Српске листе и осталих представника Срба који се налазе у централним и локалним институцијама на Косову?

Бранимир Стојановић: Мислим да сви раде најбоље што умеју. Сигурно да српсско политичко представљање није идеално и да ће се мењати на боље и да ћемо после сваког изборног циклуса имати још боље представљање.  Чини ми се да смо неке ствари померили напред, ако ништа друго, ове две године колико смо у косовским институцијама, потпуно смо се ангажовали, тако да су и наше колеге, албански политички лидери, схватили да одлуке неће моћи да се доносе као што су се доносиле раније, да ће, за разлику од неког прошлог времена, сваки пут када је потребан српски глас требати и Срби да се питају, а не да се по аутоматизму изузму или да се подижу руке без икаквог личног утицаја и питања да ли се то Србима свиђа или не. То је процес који ће трајати и који је апсолутно неизбежан. Треба једне ствари да будемо свесни, а то је да смо ми променљиви и наравно, треба да будемо променљиви. Једино што не сме да буде променљиво, јесте српска жеља и воља да се овде опстане и српска жеља, воља и упорост, да се избори са свим проблемима који овде постоје.

Грачаница Онлајн: Има ли за све то подршке и из Владе Србије?

Бранимир Стојановић: За све што је на корист српског народа на овом простору, увек је било  подршке из Владе Србије и то је нешто што није упитно, тако да, и што се тиче овог и свега осталог, сигурно да постоји подршка. За мене нема дилеме да ли ћемо имати подршку из Владе Србије сваки пут кад радимо нешто на корист и добробит овог народа овде, али и свих грађана који на Косову  живе, без обзира на етничку и верску припадност.

 

Анђелка Ћуп

Save