Gračanica sledeće godine dobija savremenu vodovodnu mrežu

Ugovor o saradnji za izgradnju primarne vodovodne mreže u naseljenom mestu Gračanica, danas su potpisali gradonačelnik opštine Gračanica, Vladeta Kostić i direktor austrijske kompanije ESTAP, Johanes Benda. Potpisivanju je, osim direktora opštinskih odeljenja, ispred kompanije Estap, prisustvovao i prof. dr Milovan Moskaljov. Ugovorom je predviđen kredit bez kamate, sa grejs periodom od četiri i po godine od početka realizacije projekta. Kredit, za koji je gradonačelnik Kostič rekao da je “pomoć prijatelja”, zbog izuzetno povoljnih uslova, daje Vlada Austrije opštini Gračanica, preko ministarstva finansija Vlade Kosova.

“Primarna vodovodna mreža u samoj Gračanici će biti izgrađena od najkvalitetnijih materijala, ne samo na ovim prostorima, već i u čitavoj Evropi. To su takozvani DCI materijali od kojih su izrađene višeslojne cevi, koje su veoma otporne i jake i ono što je najbitnije, na koje je nemoguće izvršiti nelegalan prilključak. Nakon toga, ide se u projektovanje sekundarne mreže, koja bi trebalo da bude polietilenska”, izneo je podatke Vladeta Kostić i objasnio koja procedura sledi posle današnjeg potpisivanja ugovora:

“Posle potpisivanja ugovora, potrebno je da sredstva odobri Vlada Austrije, a da onda to prihvati Ministartsvo finansija Vlade Kosova. Zadnju reč u prihvatanju projekta, daju odbornici Skupštine opštine Gračanica, što će nesumnjivo i uraditi, jer Gračanica vodovodnu mrežu čeka više decenija”.

Vlada Kosova je poslala  cirkularno pismo Vladi Austrije, u kome je moli da i opština Gračanica bude kandidat za uzimanje beskamatnog kredita, na period od 20 godina za infrastrukrturalne projekte, takozvani “soft loan” kredit, rekao je prof. dr Milovan Moskaljov, predstavnik kompanije ESTAP, uz napomenu da Vlada Austrije praktikuje kreditiranje u fazama, sa maksimalnih 5 miliona evra u svakoj fazi.

Gračanica sledeće godine dobija savremenu vodovodnu mrežu

“Austrijsko ministarstvo finansija je prihvatilo zahtev Gračanice, za sada ne znam kolika će tačno svota novca biti odobrena, ali će biti otprilike oko 5 miliona evra i to će pomoći Gračanici da reši jedan esencijalni problem, vezan za vodovod. Ljudi, tj.inženjeri koji su radili ovaj posao, zaista su kvalitetno  obavili ovaj posao, sa tehničkog aspekta, Austrija je vrlo zadovoljna i mi računamo da će početkom sledeće godine projekat početi sa realizacijom”, rekao je Moskaljov.

“Kada ovaj projekat bude do kraja završen i dat na upravljanje Regionalnoj kompaniji, sasvim sam siguran da nećemo imati probleme u vodosnabdevanju, kakve smo imali, posebno zbog toga što će Gračanica imati i alternativni pravac snabdevanja vodom, tako da bilo koja intervencija na vodovodnoj mreži neće zahtevati isključenje celog mesta”, zaključio je predsednik opštine Gračanica.

Ovim ugovorom o saradnji, u njegovoj drugoj fazi, predviđeno je da sva sela u opštini Gračanica dobiju novu savremenu vodovodnu mrežu i celokupna investicija bi iznosila 12 miliona evra, računajući i 5 miliona za izgradnju vodovodne mreže samo za mesto Gračanicu. Austrijska kompanija ESTAP u prvoj grupi finansira izgradnju vodovoda u opštinama Gnjilane i Podujevo, a u drugoj u opštinama Istok, Gračanica i Štimlje. Izgradnja primarne i sekundarne mreže u pet sela u opštini Gračanica, koje finansira Švajcarska agencija za razvoj, već je počela.

Anđelka Ćup