Novi zakon o saobraćaju na Kosovu. Paprene kazne za prekoračenje brzine i uništavanje saobraćajnih znakova.

Novi zakon o drumskom saobraćaju na Kosovu koji za nepoštovanje saobraćajnih pravila predviđa oštre kazne za vozače i pešake stupio je danas na snagu.


Zakon predviđa nova pravila za vozače, pešake i ostale učesnike u saobraćaju kao i sistem negativnih poena, privremeno oduzimanje ili anuliranje vozačke dozvole, korišćenje sigurnosnih pojaseva prema standardima evropske direktivne, mobilnu proveru tehničke ispravnosti vozila, zaštitu okoline i drugo.

U Ministarstvu za infrastrukturu očekuju da će novi zakon o saobraćaju dati efektnije rezultate na smanjenju broja saobraćajnih nesreća.

„Najveće novčane kazne, u visini od 300 do 900 evra, predviđene su za prekoračenje brzine u naseljenom mestu“, kaže za „Gazeta Ekspres“ službenik Ministarstva za infrastrukturu Habib Hasani.

„Za sve novčane kazne koje se plate u roku od osam dana od dana prekršaja, omogućen je popust od 50 odsto“, dodao je Hasani.

Prema novom zakonu, vozač bez vozačke dozvole biće kažnjen od 200-1.500 evra. Osim novčane kazne, vozaču može biti izrčena zabrana upravljanja motornim vozilom od godinu dana i kazna od pet (5) negativnih poena. Za pešake koji prelaze ulicu van pešačkog prelaza predviđena je kazna od 20 evra. Novo kod ovog zakona je i formular „Evropski izveštaj o nezgodi“. Evropski izvještaj o nezgodi je obavezan i svi vozači moraju da ga imaju sa sobom. Ovaj formular se može podići kod osiguravajućih kompanija.  Zakonom su predviđene i kazne za oštećenja saobraćajnih znakova u visino i do 6.000 evra.

Prema mišljenju stručnjaka za saobraćaj, novi zakon o saobraćaju na Kosovu izazvaće samo konflikte na putevima i izbegavanje od sudskih procesa, prenose prištinski mediji. Predlaže se da se zakon hitno vrati u Vladu, kako bi nezavisna radna grupa stručnjaka ispoštovala evropske standarde.