Tradicija nas je očuvala

U okviru Dana opštine Gračanica, U Lapljem Selu je večeras  održana manifestacija pod nazivom „Tradicija nas je očuvala“. Manifestaciju je organizovala Avenija poslovnih žena iz Lapljeg Sela, uz podršku opštine Gračanica.

Tradicionalna jela, ručni radovi, ali i poseban štand sa ručnim radovima i suvenirima, koje su izradili članovi Udruženja osoba sa posebnim potrebama „Dom nade“.

„Izložili smo danas ovde kreativne radove naših članova, osoba sa invaliditetom. Želeli smo da pokažemo svima šta sve mogu da urade osobe sa invaliditetom, o kojima nažalost društvo ne vodi dovoljno računa i svake godine su u sve težem položaju“, kaže Živoratka Popović, predsednica Udruženja osoba sa invaliditetom „Dom nade“ iz Gračanice.

Tradicija nas je očuvala

Na drugim štandovima slatke i slane pite, pogače, prebranac, svadbarski kupus, kolači, tradicionalna kosovska jela. Pripremile su ih  Nataša ilić,  Koviljka Trajković, Nadica Jorgić i još dvadesetak članica Avenije poslovnih žena.

„ Kosovske žene su vredne i imaju zlatne ruke“, kaže ponosno Nataša.

Staletović Dušanka iz Štrpca, takođe članica Avenije, izložila je vezove i srpsku narodnu nošnju.

„Sve sama radim, šijem,  vezem i pletem, a ako Bog da imam unuku koja će nastaviti da se bavi izradom narodnih nošnji“, priča Dušanka, ponosno pokazujući svojih ruku delo.

Avenija poslovnih žena, godinama promoviše srpsku tradiciju, nošnju i kuhinju, promoviše žene u biznisu i pomaže ženama. Možemo slobodno da kažemo da se ova organizacija bavi očuvanjem srpskih korena na Kosovu.

Tradicija nas je očuvala

„Godinama se bavimo očuvanjem tradicije, onoga što mi smatramo najvrednijim i što je deo nas. Zahvaljujući vrednim rukama naših žena, naših članica, ali i članica drugih udruženja, danas imamo priliku da vidimo lepezu našeg folklornog bogatstva, kao i jela iz nacionalne kuhinje…Želja nam je da ova manifestacija postane tradicionalna, uz učešće udruženja iz drugih delova Srbije, kao i regiona“, kaže Gordana Đorić, predsednica i osnivačica Avenije poslovnih žena iz Lapljeg Sela.

U zabavnom delu programa, učestvovao je Nacionalni ansambl „Venac“, kao i omladinski i dečiji amsambl ovog profesionačnog promotera srpskog  folklora, sa pesmama i igrama iz Niša, Peći i Pčinje. Posetioci su imali prilike da vide i narodne nošnje iz Peći, Prizrena, Kosovskog Pomoravlja, a svoje umeće je pokazao mlađani Sava Zdravković na harmonici i pevač narodnih pesama, Čeda Marković, svojim glasom, kao stvorenim za južnjački melos.

Tradicija nas je očuvala

U ime Avenije poslovnih žena, Gordana Đorić je uručila zahvalnice, opštini Gračanica, medijima i  saradnicima. Dodeljene su i nagrade za najbolju tkanicu, Ristić Hristini, za najlepši vez, Simonović Miroslavki i za najlepši heklani rad, Stojković Jeleni. Nagrade je dodelila predsednica žirija, direktorka Odeljenja za prosvetu, omladinu i sport opštine Gračanica, Gordana Toskić, a počasni gost manifestacije „Tradicija nas je očuvala“, bio je zamenik gradonačelnika Sremske Mitrovice, Tomislav Janković, koji je svima na Kosovu preneo pozdrave građana ovog lepog sremskog grada.

Anđelka Ćup