Бранимир Стојановић: Косовска полиција често разуме само аргумент улице

За Дан општине Грачаница, после Свете архијерејске литургије, литија предвођена владиком Теодосијем, није могла да прође предвиђеном трасом, јер саобраћај кроз село није био затворен. Због тоге се заменик премијера Косова, Бранимир Стојановић, који је рођен и живи у Грачаници,  извинио владики, гостима и мештанима. Стојановић се такође извинио и због тога што ова владајућа гарнитура није успела да смени све оне, којима, како је рекао,  ништа није свето и који искључиво воде рачуна о својим личним интересима.

„Нажалост, остао нам је човек (примедба аутора-командир полицијске станице у Грачаници), на врло утицајној функцији, на врло важниј позицији, који не поштује никога, који не поштује Скупштину општине Грачаница, који не поштује одлуке и који  не поштује своје суграђане. Иако смо већ дуго времена инсистирали код многих који одлучују у полицији, да поведу рачуна шта је то што се дешава у полицијској станици у Грачаници, није било адекватног одговора и наше стрпљење је при крају. И уколико се не уразуме, јер ми нисмо успели и тог неразумног човека и друге неразумне да уразумимо, да се понашају у складу са својим обавезама, да свој посао раде и  уколико сами не желе да га смене и помере са тог места, онда ћемо то ми урадити. Ако нису легитимне одлуке, ако нису легитимни аргументи, ако није легитимно ништа од наших законских овлашћења, онда ћемо разговарати можда и путем улице, јер очигледно да врло често полиција разуме само аргумент улице, аргумент протеста и аргумент директног народног изјашњавања о одређеној ситуацији“, истакао је заменик косовског премијера.

Уз обећање да ће следеће и наредних година, уз благослов преосвећеног владике, литија бити одражана у Грачаници, Стојановић је обећао да ће Срби у косовским институцијама наставити да се максимално ангажују у испуњавању својих задатака и циљева:

„Максимално ћемо радити све док не дођемо у ситуацију да на сваком месту људи одговорно раде свој посао, да се боре за интересе своје заједнице и да раде свој посао онако како би требало, према законима и према правилима која важе.“

Подсећамо да су одборници Скупштине општине Грачаница затражили смену командира полицијске станице у Грачаници, Братислава Трајковића, али да из Министартсва унутрашњих послова Косова, њихов захтев није још увек прихваћен.

Анђелка Ћуп