Branimir Stojanović: Kosovska policija često razume samo argument ulice

Za Dan opštine Gračanica, posle Svete arhijerejske liturgije, litija predvođena vladikom Teodosijem, nije mogla da prođe predviđenom trasom, jer saobraćaj kroz selo nije bio zatvoren. Zbog toge se zamenik premijera Kosova, Branimir Stojanović, koji je rođen i živi u Gračanici,  izvinio vladiki, gostima i meštanima. Stojanović se takođe izvinio i zbog toga što ova vladajuća garnitura nije uspela da smeni sve one, kojima, kako je rekao,  ništa nije sveto i koji isključivo vode računa o svojim ličnim interesima.

„Nažalost, ostao nam je čovek (primedba autora-komandir policijske stanice u Gračanici), na vrlo uticajnoj funkciji, na vrlo važnij poziciji, koji ne poštuje nikoga, koji ne poštuje Skupštinu opštine Gračanica, koji ne poštuje odluke i koji  ne poštuje svoje sugrađane. Iako smo već dugo vremena insistirali kod mnogih koji odlučuju u policiji, da povedu računa šta je to što se dešava u policijskoj stanici u Gračanici, nije bilo adekvatnog odgovora i naše strpljenje je pri kraju. I ukoliko se ne urazume, jer mi nismo uspeli i tog nerazumnog čoveka i druge nerazumne da urazumimo, da se ponašaju u skladu sa svojim obavezama, da svoj posao rade i  ukoliko sami ne žele da ga smene i pomere sa tog mesta, onda ćemo to mi uraditi. Ako nisu legitimne odluke, ako nisu legitimni argumenti, ako nije legitimno ništa od naših zakonskih ovlašćenja, onda ćemo razgovarati možda i putem ulice, jer očigledno da vrlo često policija razume samo argument ulice, argument protesta i argument direktnog narodnog izjašnjavanja o određenoj situaciji“, istakao je zamenik kosovskog premijera.

Uz obećanje da će sledeće i narednih godina, uz blagoslov preosvećenog vladike, litija biti odražana u Gračanici, Stojanović je obećao da će Srbi u kosovskim institucijama nastaviti da se maksimalno angažuju u ispunjavanju svojih zadataka i ciljeva:

„Maksimalno ćemo raditi sve dok ne dođemo u situaciju da na svakom mestu ljudi odgovorno rade svoj posao, da se bore za interese svoje zajednice i da rade svoj posao onako kako bi trebalo, prema zakonima i prema pravilima koja važe.“

Podsećamo da su odbornici Skupštine opštine Gračanica zatražili smenu komandira policijske stanice u Gračanici, Bratislava Trajkovića, ali da iz Ministartsva unutrašnjih poslova Kosova, njihov zahtev nije još uvek prihvaćen.

Anđelka Ćup