Dalibor Jevtić: Ne odustajemo od povratka Srba u Mušutište

I pored najave da će ubrzo započeti izgradnja 10 kuća u selu Mušutištu, u opštini Suva Reka, pre mesec dana, Albanci su protestom sprečili da prognani iz tog sela preseku slavski kolač u porti svoje srušene crkve iz prve polovine četrnaestog veka. I pored velikog broja pripadnika Kosovske policije i Specijalne policije Rosu, Srbi iz Mušutišta nisu mogli u svoje selo. Ministar za povratak i zajednice u Vladi Kosva, Dalibor Jevtić, i pored toga najavljuje nastavak aktivnosti za povratak Srba u selo Mušutište.

“Nećemo puno toga govoriti u javnosti, sa ciljem da zaista obezbedimo sve preduslove za nesmetano započinjanje obnove i izgradnju tih kuća za porodice koje treba da se vrate. Imali smo više aktivnosti, usmerene upravo ka tome da se situacija u pozitivnom smislu promeni. Održan je sastanak međuministarske komisije za povratak, a ono što očekujemo, jeste da sada sa reči koje mi čujemo i sa obećanja od strane predstavnika institucija, vidimo konkretna dela i da se ono što jeste zakon,sprovede u delo, u smislu obezbeđivanja, ne samo slobode kretanja, već i normalnih uslova za život i povratak ljudi u Mušutište”, izjavio je Jevtić danas u Gračanici.

Ministar za povratak i zajednice u Vladi Kosova, prisustvovao je jutros Svetoj arhijerejskoj liturgiji u manastiru Gračanica, koju je, uz sasluženje monaštva i sveštenstva Eparhije raško- prizrenske,  služio vladika Teodosije. Današnji dan, praznik Male Gospojine, slava je opštine Gračanica, pa su u Gračanici bili brojni gosti iz ostatka Srbije i Republike Srpske. Liturgiji su prisustvovali i direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić i presdtavnici Srba u lokalnim i centralnim kosovskim institucijama, kao i predstavnici institucija, koje na Kosovu funkcionišu u sistemu Republike Srbije.

Anđelka Ćup