Далибор Јевтић: Не одустајемо од повратка Срба у Мушутиште

И поред најаве да ће убрзо започети изградња 10 кућа у селу Мушутишту, у општини Сува Река, пре месец дана, Албанци су протестом спречили да прогнани из тог села пресеку славски колач у порти своје срушене цркве из прве половине четрнаестог века. И поред великог броја припадника Косовске полиције и Специјалне полиције Росу, Срби из Мушутишта нису могли у своје село. Министар за повратак и заједнице у Влади Косва, Далибор Јевтић, и поред тога најављује наставак активности за повратак Срба у село Мушутиште.

“Нећемо пуно тога говорити у јавности, са циљем да заиста обезбедимо све предуслове за несметано започињање обнове и изградњу тих кућа за породице које треба да се врате. Имали смо више активности, усмерене управо ка томе да се ситуација у позитивном смислу промени. Одржан је састанак међуминистарске комисије за повратак, а оно што очекујемо, јесте да сада са речи које ми чујемо и са обећања од стране представника институција, видимо конкретна дела и да се оно што јесте закон,спроведе у дело, у смислу обезбеђивања, не само слободе кретања, већ и нормалних услова за живот и повратак људи у Мушутиште”, изјавио је Јевтић данас у Грачаници.

Министар за повратак и заједнице у Влади Косова, присуствовао је јутрос Светој архијерејској литургији у манастиру Грачаница, коју је, уз саслужење монаштва и свештенства Епархије рашко- призренске,  служио владика Теодосије. Данашњи дан, празник Мале Госпојине, слава је општине Грачаница, па су у Грачаници били бројни гости из остатка Србије и Републике Српске. Литургији су присуствовали и директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију, Марко Ђурић и пресдтавници Срба у локалним и централним косовским институцијама, као и представници институција, које на Косову функционишу у систему Републике Србије.

Анђелка Ћуп