Đurić u Gračanici: Srbija bez Kosova i Metohije nema svoj smisao

Фото ГрачаницаОнлајн

Фото ГрачаницаОнлајн

„Narod koji opstaje na Kosovu i Metohiji predstavlja jedan od stubova srpskog postojanja na ovim prostorima“, rekao je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić posle svete arhijerejske litrugije koja je u manastiru Gračanica služena povodom Male Gospojine.

„Ovaj praznik osim svoje duhovne vrendosti i značaja podseća nas na to da je opština Gračanica  postala jedna od oaza srpskog opstanka na Kosovu i Metohiji. Današnji praznik dobra je prilika da celom srpstvu pošaljemo poruku da Srbija bez Kosova i Metohije nema svoj smisao. Budućnost Srbije tesno je vezana za Kosovo i Metohiju i mi ćemo nastaviti da se borimo sa narodom, ovde u Gračanici i na svim drugim mestima na Kosovu i Metohiji, da u ovom teškom vremenu opstanemo“, poručio je Đurić.

On je istakao da će Beograd nastojati da održi stabilnost u odnosima sa Prištinom. Kako je naveo, u predstojećem periodu,  Kancelarija za KiM Vlade Republike Srbije, nastaviće aktivno da radi i sa Eparhijom raško – prizrenskom  i sa srpskim političkim predstavnicima kako bi  se sačuvao minimum uslova za opstanak srpkog naroda na KiM.

Đurić je pozvao sve srpske predstavnike u kosovskim isntitucijama na zajednički rad i jedinstvo.

„Vrlo često smo sami sebi veći neprijatelji i od onih koji su nam stvarni i sigurni neprijatelji“ , rekao je Đurić i dodao:

„Ovde na Kosovu i Metohiji nema ni milimetar prostora za neslogu, ali, i te kako ima prostora za merenje kvaliteta svačijeg rada i za pozivanje na odgovornost. Protiv sam bilo kog poturanja pod tepih, a današnji praznik je dobra prilika da pozovemo sve srpske predstavnike na zajednički rad“, naglasio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Komentarušući nedavne incidente oko hrama Hrista Spasa u Prištini Đurić je rekao da se prema verskim objektima ne treba odnsiti kao prema predmetima političkih igara i manipulacija, već da se prema svakom sakralnom objektu, bilo pravslavnom, bilo nekom drugom treba odnositi sa dužnim poštovanjem.

Liturgiji u manstiru Gračanica koju je povodom praznika Male Gospojine služio vladika Teodosije prisustvovali su direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, predstavnici Srba u kosovskim institucijama kao i predstavnici Opštine Gračanica koja danas obeležava svoj dan.

 

A.Ć-I.M.