Дом културе: „Музичко плесно наслеђе Косова“ и „Албанци северозападног дела Републике Македоније“

Презентација „Музичко плесно наслеђе Косова“ и промоција књиге „Албанци северозападног дела Републике Македоније“, аутора Драгана Сројановића одржаће се у четвртак 22. септембра у 18 и 20 часова у Дому културе у Грачаници.

О Музичком и плесном наслеђу Косова говориће професори са музичке академије у Београду, Сања Ранковић етномузиколог, Мирјана Закић етномузиколог и Здравко Ранисављевић етнокореолог.

Осим у предавању посетиоци ће имати прилику да уживају и у музичко-сценском формату, где ће се неки од наших казивача представити песмом, игром и музичким инструментом.

Пројекат је реализовала НВО „Моја иницијатива“ из Грачанице, а финансиран од стране УСАИД програма унапредимо Косово заједно – локално решење.

Промоцију књиге „Албанци северозападног дела Републике Македоније“ аутора Драгана Стојановића, одржаће се истог дана у 2о часова.

Албанци су раштркани у неколико држава на Балкану. Некако у запећку, годинама су до изражаја долазили само њихови сународници са простора Косова и Метохије и Албаније, аутор је овом књигом желео да да неку генералну нит која спаја све Албанце, а опет да да неку посебну ноту Албанцима у сверозападном делу Републике Македоније.

О књизи ће говорити: Александар Гуџић историчар и аутор.