Episkop Teodosije: Ne mogu da verujem da neko u Gračanici nije dozvolio da se obavi litija

Obeležavanje Dana opštine Gračanica, Male Gospojine, započelo je Svetom arhijerejskom liturgijom, koju je služio vladika Teodosije sa sveštenstvom i monaštvom Eparhije raško- prizrenske. Crkva puna meštana i gostiju, deca se raduju lomljenju kolača, u kojem je skriven zlatnik, ore se umilni glasovi prizrenskih pojaca.

U prigodonoj besedi, vladika Teodosije je podsetio i na stradanje hrišćana, svuda u svetu, zato što, kako je rekao, idu putem krsnim, putem Hristovim i zato što su opredeljeni za istinu, za pravdu i za život večni.

„A reklo bi se da i ovde danas na Kosovu i Metohiji često puta se možemo sresti sa tim da neko ne bi želeo da ovde bude hrišćana, da nam pale hramove, da nam ruše hramove i da nam ne dozvoljavaju da ih obnavljamo i da ih čistimo i da se molimo u njima. Uvek je to bilo i biće, ali sila nije u moći ovoga sveta, u oružju, u slavi ovosvetskoj, sila je u gospodu našem“, poručio je episkop Teodosije.

Episkop Teodosije: Ne mogu da verujem da neko u Gračanici nije dozvolio da se obavi litija

Posle liturgije i svete pričesti, tradicionalna litija kroz Gračanicu, nažalost nije mogla da prođe predviđenom trasom. Policijska stanica u Gračanici nije uspela, nije mogla  ili nije htela da zaustavi saobraćaj kroz selo, iako postoji alternativni put i nikome ne bi bila uskraćena sloboda kretanja. Vidno razočaran, bio je i episkop raško-prizrenski Teodosije.

„Na moje razočarenje, nismo mogli danas da obavimo litiju kroz ovo selo, ili nečijim propustom, ili već ne znam čime, ne znam kako bi se to moglo opravdati. Ako litija može na Vaznesenje da bude u centru Beograda i ako može da bude u Podgorici, u Banja Luci i u svim gradovima, ja se pitam, zašto jedna litija, kada je Dan opštine, koji svi slavimo, ne može da bude u jednom selu Gračanica?“, zapitao je vladika Teodosije, objasnivši da litija  znači da se blagoslov Božji, iz crkve, pronese ulicama mesta, da se pokropi i zakrsti čitavo mesto, u ovom slučaju da se osvešta čitava Gračanica.

Episkop Teodosije: Ne mogu da verujem da neko u Gračanici nije dozvolio da se obavi litija

„Daj Bože, da je ovo samo propust, a da nije ovo nešto što  nije moguće da se ostvari. Ne mogu da verujem da u jednom selu, u Gračanici, na par stotina metara navodno neko nije dozvolio da se litija obavi. Ali Gospod je milostiv, majka Božja milostivo kleči i moli za sve nas i ne gledaju na nas kakvi smo, nego po ljubavi svojoj, daju nam i više nego što zaslužujemo“, zaključio je vladika Teodosije.

I pored tuge i razočarenja zbog neodržane litije, deca su svojim vladikom lomili kolač, u kome je bio zlatnik. Zlatnik, koji tradicionalno deci dodeljuje Odbor za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji iz Republike Srpske, pripao je četvorogišnjem Ognjenu Dimitrijeviću iz Gračanice.

Episkop Teodosije: Ne mogu da verujem da neko u Gračanici nije dozvolio da se obavi litija

Pored domaćina slave, gradonačelnika Gračanice, Vladete Kostića, na liturgiji su bili: direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić sa saradnicima, predstavnici Srba u kosovskim i institucijama Republike Srbije, gosti iz gradova centralne Srbije, Vojvodine, Repubike Srpske i regiona.

Anđelka Ćup