Miloš Vučević: Uočljiv napredak srpskog nacionalnog korpusa na KiM

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, gost Gračanice povodom Dana opštine, kaže da ga raduje uočljiv napredak u organizaciji srpskog nacionalnog korpusa na teritoriji Kosova i Metohije, koji je, kako je ocenio,  neophodan da bi se Srbi na ovom prostoru osećali bezbedno u postojećim okolnostima.

„ Ono što mogu da konstatujem, jeste da iz godine u godinu ipak vidimo napredak u organizaciji srpskog nacionalnog korpusa na teritoriji Kosova i Metohije i to i zahvaljujući Kancelariji za Kosovo i Metohiju, gospodinu Đuriću i njegovom timu, zahvaljujući, naravno, i Srpskoj pravoslavnoj crkvi, iznad svega Eparhiji raško- prizrenskoj, preosvećenom vladiki, ali i lokalnim organima na Kosovu i Metohiji i svim našim predstavnicima u administraciji u Prištini. Svi zajedno čine jedan korpus koji je neophodan da jedinstveno nastupa, kako bi se naši sunarodnici osećali optimalno bezbedno u datim okolnostima“, rekao je Vučević.

Vučević dodaje da svaka poseta Kosovu i Metohiji predstavlja sudar emocija:

“S jedne strane to je ponos i sreću što ste tu i što vidite da je naš narod hrabar i sa verom u Boga odlučan da opstane na svojim vekovnim ognjištima, a sa druge strane, vidite jednu surovu životnu realnost, koja vas čini nespokojnim“.

“Voleo bih da i druge opštine i gradovi iz centralne Srbije, iz severne pokrajine Vojvodine, odvoje bar jedan dan u godini, kako bi obišli svoje sunarodnike i da bar malo pomognu, bez nekih teških poruka, već konkretnim stvarima”, rekao ja gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević koji je danas prisustvovao svečanoj liturgiji i litiji u Gračanici povodom praznika Male Gospojine.
A.Ć-I.M.