U Gračanici održana svečana akademija povodom Dana opštine

Svečanom akademijom, večeras je obeležen Dan opštine Gračanica, Mala Gospojina, rođenje majke Božje. Uz prisustvo velikog broja gostiju sa Kosova, iz ostatka Srbije i iz regiona, akademiju je Himnom Bogorodici, otvorio hor Prizrenske bogoslovije.  Vladika raško- prizrenski Teodosije, pozvao je kosovske Srbe na slogu.

„Ono što sam hteo da naglasim na današnji dan, a što je potrebno nama svima, pogotovu nama koji živimo na Kosovu i Metohiji, jeste da i mi slušajući reč Božju i vršeći volju Božju, budemo nesebični  i da budemo bratoljubivi, a ne sebeljubivi i samoljubivi. Potrebna nam je sloga pre svega“, istakao je vladika Teodosije u prigodnoj besedi.

U Gračanici održana svečana akademija povodom Dana opštine

Pozdravivši goste, gradonačelnik Gračanice, Vladeta Kostić, predstavio je opštinu danas, kao i planove za budućnost. Opština Gračanica, polako, od sela postaje varošica, rekao je Kostić, nabrajajući projekte koje je uradila lokalna samouprava, od izgradnje puteva, čišćenje rečnih korita, uređenje škola i domova zdravlja. Naravno, uvek može i mora bolje, poručio je gradonačelnik Gračanice.

„Naša sredina se koleba između mnogih krajnosti, između grada i sela, između siromaštva i pojedinaca koji bogato prodaju svoja imanja, između srednje generacije ljudi koji primaju minimalne zarade i mladih generacija koje tek izlaze iz školskih klupa i traže posao i sebi prostor za život. Naša sredina se grčevito bori za stabilnost, koja je dovoljna jednom mladom čoveku, a koji može da kaže: „Ostajem ovde, jer će biti posla, jer su tu moje svetinje i moja porodica, jer su tu svi moji, jer vidim kako su prošli ostali koji su prodali svoje domove i otišli. Odgovornost je svakako na nama, ali hrabrost da se ostane je na svakom pojedincu, jer ne možemo da kažemo da nam je bezbednost u opštini na zavidnom nivou“, rekao je Vladeta Kostić.

U Gračanici održana svečana akademija povodom Dana opštine

Svečanoj akademiji povodom dana opštine Gračanica, prisustvovao je i direktor Kancelarije Vade Srbije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić. Đurić je rekao da je ovde kako bi preneo poruku premijera i Vlade Srbije predsedniku opštine  i meštanima  Gračanice, da je Srbija čvrsto uz svoj narod na ovom području.

„Ponosni smo na vašu borbu, na način na koji istrajavate i opstajete i država Srbija će i u budućnosti nastaviti da bude tu, sa vama, zato što znamo da ste jedan od stubova opstanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji“, rekao je Marko Đurić.

Veliki prijatelj meštana Gračanice, gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević, naglasio je da se u Gračanici oseća kao domaćin, a ne kao gost. Uspeh je vidljiv i rezultati su impresivni, s obzirom na okolnosti u kojima radi opštinska administracija, rekao je Vučević i dodao da danas meštani Gračanice, ali i svi Srbi na Kosovu slave pobedu.

„Slavimo pobedu ljubavi nad mržnjom“, istakao je gradonačelnik Novog Sada.

U Gračanici održana svečana akademija povodom Dana opštine

U muzičkom delu programa, osim hora Prizrenske bogoslovije, učestvovao je i crkveni hor „Branislav Nušić“ iz Severne Mitrovice pod dirigentskom palicom Petra Rakića, mladi pijanista Filip Mirković,  pevačica Dajana Emini i dramska umetnica Zinaida Dedakin.

Opština Gračanica je formirana decembra 2009. godine, prostire se na više od 130 kvadratnih kilometara i obuhvata  17 sela. S obzirom da su Srbi u većini bojkotovali popis, sproveden na Kosovu 2011. godine, broj stanovnika se kreće između 10 600, na koliko su kosovske institucije projektovale opštinski budžet i brojku od preko 20 000, koliko je izračunao OEBS, na osnovu podataka opštinskih službi.

Anđelka Ćup

This slideshow requires JavaScript.