Владика Теодосије: Не знам коме сметају храмови, не знам коме сметају молитве

Недовршени храм Христа Спаса у Приштини, неколико пута је био мета вандала. Паљен је, било је покушаја рушења, а његова унутрашњост је често служила бескућницима, наркоманима, па чак и за вежбе планинара и снимање спотова, који не доликују светињи. Пре неколико дана, група монаха и свештеника, на челу са владиком Епархије рашко–призренске, Теодосијем, самоиницијативно је организовала чишћење унутрашњости сркве, сређивање дворишта и постављање врата, како би спречили његово даље скрнављење. Грађевинска инспекција и комунална полиција града Приштине, забранила је наставак сређивања храма, јер наводно немају дозволу за градњу. Епископ рашко-призренски Теодосије је изјавио данас у Грачаници да ће Српска православна црква наставити да брине о својим светињама, па и о храму Христа Спаса, без обзира на било чије протесте и негодовања.

“За нашу цркву је храм Христа Спаса као и сваки други храм – светиња, и наша намера јесте да управо нашим поступцима и деловањем учинимо да тај храм буде као и други храмови, молитвено место, место богослужења, где ћемо се сабирати на молитви и узносити Богу благодарност и молтве, не само за себе, него и за цео град Приштину и за све који живе у њему, што сматрам да је наше право, право верских слобода, које не треба само овде да буде поштовано, него је оно свуда у свету поштовано.”, рекао је владика Теодосије.

Епископ рашко- призренски је истакао да никоме није сметао коров око цркве и смеће унутра, а засметало је некоме када је храм заблистао пуним сјајем:

“Када смо ми показали своју одлучност, рекао бих и по савести оно што морамо да чинимо, а и грађанску дужност да бринемо о нашој имовини која се налази у центру једног града, онда је то некоме засметало, јер када смо очистили плац, на коме се налази храм, онда је храм још више заблистао и дошао до изражаја.“

Владика Теодосије: Ако Бог да, служићемо у храму Христа Спаса у Приштини

Никакве сукобе, ни политичке ни било које друге, Српска православна црква не жели, подвукао је владика Теодосије, али своје светиње неће оставити, било где да се оне налазе.

“Не знам коме сметају храмови, коме смета молитва, и у Приштини и на другом месту. Онај коме сметају храмови и молитве би морао да се запита где је и уопште каквих је настројења, каквих схватања и каква је будућност таквих људи. Онај коме смета молитва и благослов, свакако је опредељен за оно супротно, што никоме на свету не чини добро и нико то не може одобрити”, закључио је владика Теодосије.

После започетог чишњења храма Христа Спаса у Приштини и забране од стране локалне самоуправе града Приштине, огласили су се и албански студенти Приштинског универзитета са захтевом да се храм сруши, јер је дело “окупатора Слободана Милошевића”. У суботу су одржани протести, на којима су албански студенти на металним вратима цркве окачили транспарент, који је касније полиција скинула, а на коме је писало: „Овај објекат је окупирао имовину Универзитета, изграђен је у време шовинистичког режима Милошевића“. Полиција је привела неколико студената, али је их је убрзо и пустила. Јуче је група од десетак студената, у присуству неколико десетина полицајаца, одржала испред главног улаза у цркву јавни час, на коме су читали своју литературу.

Анђелка Ћуп