Vladika Teodosije: Ne znam kome smetaju hramovi, ne znam kome smetaju molitve

Nedovršeni hram Hrista Spasa u Prištini, nekoliko puta je bio meta vandala. Paljen je, bilo je pokušaja rušenja, a njegova unutrašnjost je često služila beskućnicima, narkomanima, pa čak i za vežbe planinara i snimanje spotova, koji ne dolikuju svetinji. Pre nekoliko dana, grupa monaha i sveštenika, na čelu sa vladikom Eparhije raško–prizrenske, Teodosijem, samoinicijativno je organizovala čišćenje unutrašnjosti srkve, sređivanje dvorišta i postavljanje vrata, kako bi sprečili njegovo dalje skrnavljenje. Građevinska inspekcija i komunalna policija grada Prištine, zabranila je nastavak sređivanja hrama, jer navodno nemaju dozvolu za gradnju. Episkop raško-prizrenski Teodosije je izjavio danas u Gračanici da će Srpska pravoslavna crkva nastaviti da brine o svojim svetinjama, pa i o hramu Hrista Spasa, bez obzira na bilo čije proteste i negodovanja.

“Za našu crkvu je hram Hrista Spasa kao i svaki drugi hram – svetinja, i naša namera jeste da upravo našim postupcima i delovanjem učinimo da taj hram bude kao i drugi hramovi, molitveno mesto, mesto bogosluženja, gde ćemo se sabirati na molitvi i uznositi Bogu blagodarnost i moltve, ne samo za sebe, nego i za ceo grad Prištinu i za sve koji žive u njemu, što smatram da je naše pravo, pravo verskih sloboda, koje ne treba samo ovde da bude poštovano, nego je ono svuda u svetu poštovano.”, rekao je vladika Teodosije.

Episkop raško- prizrenski je istakao da nikome nije smetao korov oko crkve i smeće unutra, a zasmetalo je nekome kada je hram zablistao punim sjajem:

“Kada smo mi pokazali svoju odlučnost, rekao bih i po savesti ono što moramo da činimo, a i građansku dužnost da brinemo o našoj imovini koja se nalazi u centru jednog grada, onda je to nekome zasmetalo, jer kada smo očistili plac, na kome se nalazi hram, onda je hram još više zablistao i došao do izražaja.“

Vladika Teodosije: Ako Bog da, služićemo u hramu Hrista Spasa u Prištini

Nikakve sukobe, ni političke ni bilo koje druge, Srpska pravoslavna crkva ne želi, podvukao je vladika Teodosije, ali svoje svetinje neće ostaviti, bilo gde da se one nalaze.

“Ne znam kome smetaju hramovi, kome smeta molitva, i u Prištini i na drugom mestu. Onaj kome smetaju hramovi i molitve bi morao da se zapita gde je i uopšte kakvih je nastrojenja, kakvih shvatanja i kakva je budućnost takvih ljudi. Onaj kome smeta molitva i blagoslov, svakako je opredeljen za ono suprotno, što nikome na svetu ne čini dobro i niko to ne može odobriti”, zaključio je vladika Teodosije.

Posle započetog čišnjenja hrama Hrista Spasa u Prištini i zabrane od strane lokalne samouprave grada Prištine, oglasili su se i albanski studenti Prištinskog univerziteta sa zahtevom da se hram sruši, jer je delo “okupatora Slobodana Miloševića”. U subotu su održani protesti, na kojima su albanski studenti na metalnim vratima crkve okačili transparent, koji je kasnije policija skinula, a na kome je pisalo: „Ovaj objekat je okupirao imovinu Univerziteta, izgrađen je u vreme šovinističkog režima Miloševića“. Policija je privela nekoliko studenata, ali je ih je ubrzo i pustila. Juče je grupa od desetak studenata, u prisustvu nekoliko desetina policajaca, održala ispred glavnog ulaza u crkvu javni čas, na kome su čitali svoju literaturu.

Anđelka Ćup