Đuriću onemogućena poseta Pećkoj Patrijaršiji

Direktoru Kancelarije za KiM Marku Đuriću prištinske vlasti nisu dozvolile da u subotu 24. septembra 2016. godine obiđe Pećku Patrijaršiju i monahinjama uruči pomoć u osnovnim životnim namirnicama, saopšteno je iz Kancelarije za KiM Vlade Republike Srbije.

Postupak „albanskog političkog establišmenta“ u Prištini Kancelarija ocenjuje kao „najsramotniji akt na verske slobode Srba na Kosovu i Metohiji“.

„U Briselu će morati da se nađe trajno i održivo rešenje za sve češće oglušivanje Prištine o dogovore o slobodi kretanja i posetama zvaničnika, čija je primena minimalni uslov bilo kakve normalizacije“, naglašava se u saopštenju Kancelarije za KiM Vlade Republike Srije.


 

Saopštenje za javnost direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića

Zaprepašćen sam javno iskazanom namerom privremenih institucija samouprave u Prištini da me onemoguće da posetim Pećku Patrijaršiju, gde sam želeo da našim monahinjama, koje žive u veoma teškim uslovima, uručim prekopotrebnu pomoć u osnovnim životnim namirnicama.

Ovo nije samo besmisleni, detinjasti čin inaćenja dela albanskog političkog establišmenta u Prištini, već je i najsramotniji atak na verske slobode Srba na Kosovu i Metohiji.

Očekujem da Evropska unija, kao posrednik u dijalogu Beograda i Prištine, najodlučnije reaguje na ovaj poslednji u nizu pokušaja da se taj dijalog obesmisli i unazadi proces normalizacije odnosa.

U Briselu će morati da se nađe trajno i održivo rešenje za sve češće oglušivanje Prištine o dogovore o slobodi kretanja i posetama zvaničnika, čija je primena minimalni uslov bilo kakve normalizacije.

Vladu Srbije ništa ne može da spreči da bude uz svoj narod i sveštenstvo na Kosovu i Metohiji i da radi na tome da na prostoru naše južne pokrajine vlada mir, koliko god bili glasni i beskrupulozni oni kojima mir nije u interesu.

Sutra neću biti u Pećkoj Patrijaršiji, ali ne zato što marim za ovakve pokušaje zabrane, već zato što sam odgovoran prema našem narodu na Kosovu i Metohiji i ne želim da dajem bilo kakve izgovore onima koji žele da mu naude. Svakako ću narednih dana nakon povratka iz Brisela, ne mareći na ovakve anticivilizacijske namere ometanja slobode kretanja, otići u posetu našim sunarodnicima u južnoj pokrajini.

Priština ni do sada nije uspevala da me nekakvim zabranama ili policijskim eskadronima spreči da budem sa svojim sunarodnicima na Kosovu i Metohiji, i zato su jedini gubitnici ovog besmislenog poteza građani u našoj južnoj pokrajini koje je šačica ekstremista u Prištini osudila da žive u atmosferi stalne napetosti i političke nestabilnosti.