Ђурићу онемогућена посета Пећкој Патријаршији

Директору Канцеларије за КиМ Марку Ђурићу приштинске власти нису дозволиле да у суботу 24. септембра 2016. године обиђе Пећку Патријаршију и монахињама уручи помоћ у основним животним намирницама, саопштено је из Канцеларије за КиМ Владе Републике Србије.

Поступак „албанског политичког естаблишмента“ у Приштини Канцеларија оцењује као „најсрамотнији акт на верске слободе Срба на Косову и Метохији“.

„У Бриселу ће морати да се нађе трајно и одрживо решење за све чешће оглушивање Приштине о договоре о слободи кретања и посетама званичника, чија је примена минимални услов било какве нормализације“, наглашава се у саопштењу Канцеларије за КиМ Владе Републике Срије.


 

Саопштење за јавност директора Канцеларије за Косово и Метохију Марка Ђурића

Запрепашћен сам јавно исказаном намером привремених институција самоуправе у Приштини да ме онемогуће да посетим Пећку Патријаршију, где сам желео да нашим монахињама, које живе у веома тешким условима, уручим прекопотребну помоћ у основним животним намирницама.

Ово није само бесмислени, детињасти чин инаћења дела албанског политичког естаблишмента у Приштини, већ је и најсрамотнији атак на верске слободе Срба на Косову и Метохији.

Очекујем да Европска унија, као посредник у дијалогу Београда и Приштине, најодлучније реагује на овај последњи у низу покушаја да се тај дијалог обесмисли и уназади процес нормализације односа.

У Бриселу ће морати да се нађе трајно и одрживо решење за све чешће оглушивање Приштине о договоре о слободи кретања и посетама званичника, чија је примена минимални услов било какве нормализације.

Владу Србије ништа не може да спречи да буде уз свој народ и свештенство на Косову и Метохији и да ради на томе да на простору наше јужне покрајине влада мир, колико год били гласни и бескрупулозни они којима мир није у интересу.

Сутра нећу бити у Пећкој Патријаршији, али не зато што марим за овакве покушаје забране, већ зато што сам одговоран према нашем народу на Косову и Метохији и не желим да дајем било какве изговоре онима који желе да му науде. Свакако ћу наредних дана након повратка из Брисела, не марећи на овакве антицивилизацијске намере ометања слободе кретања, отићи у посету нашим сународницима у јужној покрајини.

Приштина ни до сада није успевала да ме некаквим забранама или полицијским ескадронима спречи да будем са својим сународницима на Косову и Метохији, и зато су једини губитници овог бесмисленог потеза грађани у нашој јужној покрајини које је шачица екстремиста у Приштини осудила да живе у атмосфери сталне напетости и политичке нестабилности.