Službenici MSP Republike Srbije posetili Gračanicu

U okviru dvodnevne posete Kosovu i Metohiji službenici Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije danas su posetili manastir Gračanicu.


Grupu od četrdesetak budućih diplomatskih predstavnika Srbije i međunarodnim organizacijama i diplomatskim predstavništvima u svetu predvodio je zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Željko Jović. Posle obilaska manastira Banjska na severu Kosova, Prizrena, Pećke Patirjaršije, Visokih Dečana i Velike Hoče, službenici MSP Republike Srbije, danas popodne, posetili su i Gračanicu.

„Poseta Kosovu i Metohiji je jako bitna kako bi smo na terenu uvideli za šta se borimo i zašto su ovo vitalni interesi Srbije. Nismo ovde samo da bi upoznali ove naše svetinje, već i narod koji ovde živi. Imali smo prilikiu da spavamo u Velikoj Hoči i to je za nas bilo jedinstveno iskustvo bili smo sa tim ljudima, upoznamo ih i podelimo sa njima sve njihove brige i strahove“, rekla je Julija Nikolovski službenik MSP Srbije.

dsc_0116
Julija Nikolivski, Foto: GračanicaOnlajn

Cilj posete je da se budući diplomatski predstavnici upoznaju sa kulturnom i istorijskom baštinom ali i prirodnim bogatstvima Kosova i Metohije.

Na pitanje novinara albanske redakcije iz Prištine zašto je službenica MSP Srbije protiv Kosova, Nikolovski je odgovorila:

„Mi nikako nismo protiv Kosova, mi smo upravo za Kosovo i Metohiju kao našu južnu pokrajinu, pogotovu sada kada smo ovde na ovoj našoj svetoj zemlji, tek sada smo i više za Kosovo i Metohiju nego što smo bili tamo u Beogradu“, rekla je Nikolovski.

Sa službnicima Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije danas je bio i generalni sekretar tog ministarstva Veljko Odalović.

Obilaskom manastira Gračanica grupa budućih diplomatskih predstavnika naše zemlje danas je završila svoju dvodnevnu posetu Kosovu i Metohiji.

 

I.M.