V. Odalović: Proces rešenja sudbine nestalih lica je u ozbiljnom zastoju

Вељко Одаловић, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

U okviru dvodnevne posete Kosovu, zaposleni u Ministartsvu spoljnih poslova Srbije, danas su obišli i manastri Gračanicu. Sa službenicima, koji će zauzimati značajne pozicije u diplomatsko-konzularnim predstavništvima širom sveta, bio i generalni sekretar ministarstva i predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije, Veljko Odalović.

Odalović je istakao da će se službenici, koji su u poseti Kosovu, u danima pred nama baviti odnosima između Beograda i Prištine i da su ovde kako bi se upoznali i sa životom ljudi i sa svetinjama koje se nalaze na ovim prostorima.

„Mi nismo neko ko će kvariti odnose, već smo za to da se odnosi normalizuju što je moguće više, da se obezbedi jedan normalan i bezbedan život i funkcionisanje svega onoga što je potrebno narodu koji je ovde ostao. Srbi od nas očekuju da im to omogućimo“, rekao je Odalović, naglasivši da je to obaveza države Srbije, ali i njeno ubeđenje i da je Kosovo deo Srbije.

Takođe, Kroz dijalog Beograda i Prištine, Srbija želi da reši što je moguće više problema koje imaju Srbi na Kosovu i Metohiji, ali i takođe insistira da se ispuni sve dogovoreno, naglasio je Veljko Odalović.

dsc_0103_small

„Želimo da damo nadu i budućnost ljudima, da ovde, u ovim okolnistima, u ovim uslovima, u jednoj u ovom trenutku samoproglašenoj državi, mogu da žive što je moguće bolje, sigurnije i perspektivnije“.

Obraćajući se novinarima u porti manstira Gračanica, Veljko Odalović je rekao da od rešenja pitanja nestalih i kidnapovanih zavisi poboljšanje odnosa između Beograda i Prištine.

„Proces, kada je u pitanju sudbina nestalih lica je u ozbiljnom zastoju i Srbija čini ogromne napore da to pokrene“, istako je Odalović, napomenuvši da je grupa zaposlenih u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije u Velikoj Hoči obišla spomenik na kome se nalazi 85 imena otetih Srba iz Orahovca, Velike Hoče, Opteruše, Zočišta i Retimlja, koji su odvedeni iz svojih kuća.

Osim Gračanice, službenici MSP Srbije su obišli Prizren, Prizrensku bogosloviju, manastire Visoki Dečani, Sv. Arhangeli i Pećku patrijaršiju, Sabornu crkvu Sv. Ðorđa i crkvu Bogorodice Ljeviške, a prenoćili su u Velikoj Hoči. Posetu je organizovala Kancelarija Vlade Srbije za Kosovu i Metohiju.

Anđelka Ćup