В. Одаловић: Процес решења судбине несталих лица је у озбиљном застоју

У оквиру дводневне посете Косову, запослени у Министартсву спољних послова Србије, данас су обишли и манастри Грачаницу. Са службеницима, који ће заузимати значајне позиције у дипломатско-конзуларним представништвима широм света, био и генерални секретар министарства и председник Комисије за нестала лица Владе Србије, Вељко Одаловић.

Одаловић је истакао да ће се службеници, који су у посети Косову, у данима пред нама бавити односима између Београда и Приштине и да су овде како би се упознали и са животом људи и са светињама које се налазе на овим просторима.

„Ми нисмо неко ко ће кварити односе, већ смо за то да се односи нормализују што је могуће више, да се обезбеди један нормалан и безбедан живот и функционисање свега онога што је потребно народу који је овде остао. Срби од нас очекују да им то омогућимо“, рекао је Одаловић, нагласивши да је то обавеза државе Србије, али и њено убеђење и да је Косово део Србије.

Такође, Кроз дијалог Београда и Приштине, Србија жели да реши што је могуће више проблема које имају Срби на Косову и Метохији, али и такође инсистира да се испуни све договорено, нагласио је Вељко Одаловић.

dsc_0103_small

„Желимо да дамо наду и будућност људима, да овде, у овим околнистима, у овим условима, у једној у овом тренутку самопроглашеној држави, могу да живе што је могуће боље, сигурније и перспективније“.

Обраћајући се новинарима у порти манстира Грачаница, Вељко Одаловић је рекао да од решења питања несталих и киднапованих зависи побољшање односа између Београда и Приштине.

„Процес, када је у питању судбина несталих лица је у озбиљном застоју и Србија чини огромне напоре да то покрене“, истако је Одаловић, напоменувши да је група запослених у Министарству спољних послова Србије у Великој Хочи обишла споменик на коме се налази 85 имена отетих Срба из Ораховца, Велике Хоче, Оптеруше, Зочишта и Ретимља, који су одведени из својих кућа.

Осим Грачанице, службеници МСП Србије су обишли Призрен, Призренску богословију, манастире Високи Дечани, Св. Архангели и Пећку патријаршију, Саборну цркву Св. Ðорђа и цркву Богородице Љевишке, а преноћили су у Великој Хочи. Посету је организовала Канцеларија Владе Србије за Косову и Метохију.

Анђелка Ћуп