Endrju Rasel: Ovde smo da bismo služili vama

Agencija za razvoj Ujedinjenih nacija na Kosovu, 2015. i 2016. godine, uložila je na sever Kosova 1. 500 000 evra. To je rečeno na konferenciji za novinare o ključnim rezultatima UNDP-a, održanoj u sali IBCM koledža, u Severnoj Mitrovici. Na konferenciji su govorili razvojni koordinator UNDP-a na Kosovu, Endrju Rasel, ambasadorka Finske u Prištini, Ana Huhtamaki i program koordinator tima Ujedinjenih nacija za Kosovo (UNKT), Srđan Milojević. Zaposlenje preko stotinu osoba, podrška razvoju poljoprivrede, osnaživanje lokalnih institucija, sanacije oštećenih infrastrukturnih objekata, saniranje posledica prirodnih katastrofa, pomoć mladima i žrtvama porodićnog nasilja, neki su od ključnih rezultata UNDP-a u opštinama na severu Kosova u prethodne dve godine.

Predstavljajući ukrtako UNDP, Endrju Rasel je istakao da je ta međunarodna organizacija proglašena najtransparentnijom na svetu i naglasio da će tim UNDP-a, sa svojim partnerima i ostalim agencijama Ujedinjenih nacija nastaviti da radi transparentno i odgovorno, ispunjavajući globalne milenijumske ciljeve razvoja. Rasel je istakao posvećenost ove organizacije jačanju ekonomskog razvoja, kroz smanjenje nezaposlenosti, samozapošljavanje, kroz povećanje bezbednosti za sve i obezbeđivanje pravde za sve.

“Ovde smo da bismo služili vama, da bismo se borili protiv siromaštva, ekoloških problema, da bismo smanjili nezaposlenost“, rekao je razvojni koordinator UNDP-a za Kosovo.

Ambasadorka Finske je izrazila zadovoljstvo što je njena zemlja u stanju da pomogne, posebno mladima, ženama i žrtvama porodičnog nasilja na čitavoj teritoiji Kosova, pa i na severu i obećala da će se ta pomoć nastaviti i ubuduće. Ambasadorka Finske je posebno istakla važnost pomoći ženama i na severu i na jugu Kosova.

“Zašto ističemo žene? Zato što žene čine polovinu radne snage i ako žene ne rade, vi već gubite 50% mogućnosti za ekonoski razvoj”, istakla je ambasadorka Huhtamaki.

Srđan Milojević je predstavio ključne rezultate UNDP-a na severu, istakavši glavne programe na kojima je rađeno.

“Mi smo pružili  pomoć u osnaživanju žena i muškaraca, pružili smo podršku mladima i žrtvama porodičnog nasilja, malim farmerima, opštinama, loklanim i javnim institucijama, privatnim kompanijama i nevladinom sektoru”, rekao je Milojević.

Zahvaljujući programima UNDP-a, u protekle dve godine u opštinama na severu Kosova, 124 osobe su razvile posebne veštine, odnosno prekvalifikovane su i pronašle posao. Kroz program podrške poljoprivrednom i ruralnom razvoju, povećan je prihod za 81 malog farmera, finansirano je 10 plastenika za proizvodnju povrća, a pomoć je dobilo i 70 plantaža za uzgoj jagodičastog voća. Tim Agrncije za razvoj Ujedinjenih nacija, radio je i na stručnom osposobljavanju lokalnih farmera. Osim stručnih savetnika u sve četiri opštine na severu i podizanja kapaciteta lokalnih samouprava na severu, integrisano je i 80 službenika Civilne zaštite u vatrogasne jedinice.

U okviru programa jačanja odbrane od prirodnih katastrofa, neophodan set  je dobila Osnovna škola u Banjskoj, a sanirano  je 5 lokacija, oštećenih od poplava. Produbljeno je i očišćeno korito reke Vuča u Leposaviću, u dužini od 700m i izgrađen je vodovod dužine 2 kilometara u selu Potok Mala, takođe u opštini Leposavić. Očišćeno je i korito reke Banjska, u opštini Zvečan, u dužini od 500 m i izgrađen je zaštitni zid na istoj reci, u dužini od 87 metara. U opštini Zubin Potok, u selu Gornji Strmac, izgrađen je put, dužine 5,2 kilometra.

Endrju Rasel: Ovde smo da bismo služili vama

Almedina Pepić (27), zubni tehničar iz Severne Mitrovice i Nenad Vasić (31), ekonomista iz Zvečana, govorili su ime dobitnika grantova za samozapošljavanje mladih. Oni su se zahvalili na materijalnoj, ali i na stručnoj pomoći.

“Ja sam jedna od šest žena, dobitnica granta i dugo sam bila nezaposlena i kao samohranom roditelju, to mi je dodatno stvaralo poteškoće. Sa sigurnošću mogu da kažem da mi je ovaj program pomogao u ostvarivanju mojih snova. Mogu da vam kažem, kada sam aplicirala u ovom programu, nisam poznaval nikoga na terenu i nisam ni očekivala da će pobediti moje znanje, posvećenost i trud, a danas svima njima dugujem veliku zahvalnost”, rekla je Almedina.

Endrju Rasel: Ovde smo da bismo služili vama

Nenad Vasić je počeo iz hobija da se bavi restauracijom nameštaja, a sada mu je uz pomoć programa UNDP-a, to postao izvor dobre zarade.

“S obzirom da sam uspešno pokrenuo svoj biznis, da je potražnja za mojim proizvodima sve veća, nastaviću da pratim trendove i da razvijam biznis, kako bih ostao konkurentan na tržištu, ne samo na severu, već i na celom Kosovu”, istakao je Nenad.

Partneri Agencije za razvoj Ujedinjenih nacija za investiranje na sever Kosova, bila je Vlada Kraljevine Norveške i Ambasada i Ministartsvo inostranih poslova Finske, a i Ministartvo za rad i socijalna pitanja Vlade Kosova je takođe podržalo programe ekonomskog razvoja. Samo Finska je u protekle dve godine, uložila preko programa UNDP-a, 1 700 000 evra, 2015. Godine i 2 000 000 za tekuću godinu, rečeno je na konferenciji za novinare o rezultatima UNDP-a na severu Kosova. Na konferenciji je takođe rečeno da su neki projekti još uvek u toku.

Anđelka Ćup