Eparhija raško-prizrenska: Srpska pravoslavna crkva je zakonski katastarski vlasnik zemljišta na kome se nalazi hram Hrista Spasa u Prištini

Povodom još jednog protesta grupe manje od dvadeset studenata u porti nedovršenog hrama Hrista Spasa u Prištini, kojim je, umesto rušenja, kako je traženo pre nekoliko dana, danas zatraženo da se ovaj objekat pretvori u muzej „genocida Srbije nad Kosovom“, oglasila se i Eparhija raško -prizrenska.

„Srpska pravoslavna crkva je zakonski katastarski  vlasnik zemljišta na kome se nalazi hram Hrista Spasa i zato hram Hrista Spasa treba da bude završen i kao i drugi verski objekti u svetu, služi onima koji se u njima Bogu mole. Oni koji žele da šire mržnju mogu da to čine na drugim mestima ali ne smeju da zaborave da ekstremizmom truju svoju sopstvenu budućnost i živote”, kaže se između ostalog u saopštenju Eparhije raško-prizrenske.

Eparhija raško-prizrenska: Srpska pravoslavna crkva je zakonski katastarski vlasnik zemljišta na kome se nalazi hram Hrista Spasa u Prištini

Saopštenje prenosimo u celosti:

SAOPŠTENjE EPARHIJE RAŠKO-PRIZRENSKE

Danas je u toku još jedan prtest ultra-desničarske grupe kosovskih Albanaca protiv srpske pravoslavne crkve Hrista Spasa u Centru Prištine. Demonstranti zahtevaju da ova crkva bude uništena ili pretvorena u albanski muzej. Ovaj protest je samo jedan u nizu akcija usmerenih protiv Srpske Pravoslavne Crkve i srpskog naroda na Kosovu i Metohiji koji je već 17. godina izložen sistematskom etničkom teroru u kome je proterano preko 200.000 Srba, uništeno preko 150 crkava i razoreno stotine grobalja. Protest se održava sa ciljem da se skrene pažnja sa rada međunarodnog suda koji upravo ovih meseci treba da sudi pripadnike OVK koji su počinili brojne zločine nad Srbima i ostalim ne-Albancima za koje niko do sada nije odgovarao.

Za ultra-desničare koji protestvuju ova crkva je simbol ratnih stradanja, iako tu niko nije povređen i jedino oružije koje je ikada korišćeno na ovom mestu je eksploziv koji su u crkvu podmetnuli upravo albanski ekstremisti u leto 1999. kako bi crkvu uništili. Ali bezuspešno, jer ona još stoji i svedoči veru u Hrista Spasitelja. Za pravoslavne Srbe ova crkva je pre svega verski objekat u izgradnji koji nema nikakve veze sa bilo kakvom politikom i koji je građen po svim procedurama i pravilima po kojima su građeni i ostali objekti na Kosovu i Metohiji u to vreme. Sam početak izgradnje Crvke odobrio je 1990. godine predsednik izvršnog veća Skupštine opštine Priština, inače Kosovski Albanac i profesor međunarodnog prava. Zato je svesna manipulacija informacijama koje šire kosovski ultra-nacionalisti i pojedini mediji smišljena da se i ovaj jedini preostali simvol pravoslavnog hrišćanstva u centru Prištine uništi kao što je uništeno ili proterano sve što je srpsko u ovom gradu kao i u mnogim drugim gradovima u Pokrajini.

Danas je Priština etnički očišćen grad i sramota za one koji su to učinili i onima koji su to dopustili. Etničko čišćenje je sprovođeno sistematskim terorom od 1999. godine i vrhunac tog varvarstva treba da bude rušenje hrama Hrista Spasa, čiji krst očigledno smeta onima koji Kosovo žele da pretvore u svojevrsno talibansko društvo mržnje i netrpeljivosti. Ekstremisti koji pozivaju na rušenje ovog hrama ili na njegovo oduzimanje od Crkve koja ga je gradila, pozivaju na nastavak etničkog čišćenja, na nova dela mržnje i nasilja protiv Srba i na negiranje osnovnih verskih prava srpskom narodu.

Da li će rušenjem ili oduzimanjem ovog hrama kosovsko društvo nastaviti putem etničkog nasilja i skrnavljenja hrićanskih simbola ili će pokazati konačno toleranciju i spremnost na poštovanje osnovnih civilizacionih normi koji postoje u kulturnom svetu? To zavisi pre svega od kosovskih političkih lidera koji su za sada ostali gluvi na apele naše Crkve i koji nisu čak ni obezbedili zaštitu ovog hrama. Ćutanje kada treba da se odgovorno digne glas znak je prećutne saglasnosti, što samo ohrabruje etnički i verski ekstremizam.

Srpska pravoslavna Crkva koja je zakonski katastarski vlasnik zemlje na kojoj je crkva podignuta i samog hrama zasigurno se nikada neće saglasiti niti sa njegovim rušenjem ili menjanjem namene. Ovo može biti samo pravoslavni hrišćanski hram, a oni kojima to smeta treba da budu svesni da će rušenjem ovog hrama njihovo vandalstvo ostati upečatljiva slika današnjeg društva na Kosovu. Zato hram Hrista Spasa treba da bude završen i kao i drugi verski objekti u svetu služi onima koji se u njima Bogu mole. Oni koji žele da šire mržnju mogu da to čine na drugim mestima ali ne smeju da zaborave da ekstremizmom truju svoju sopstvenu budućnost i živote.

Prizren-Gračanica 26. septembar 2016. god.