fbpx

U decembru meštani Osojana dobijaju sportsko- rekreativni centar

U Osojanu, u opštini Istok, danas je osveštan temelj i položen kamen temeljac za izgradnju sportsko- rekreativnog centra. Kamen temeljac su položili ministar za povratak i zajednice, Dalibor Jevtić i službenica za povratak u opštini Istok, Vesna Maliković. Temelje novog sportsko- rekreativnog centra, koji bi trebalo da bude završen u decembru tekuće godine, osveštali su sveštenici Miloš Vukić i Nenad Našpalić.

Obraćajući se  meštanima Osojana i okolnih sela, Dalibor Jevtić je rekao  da oni nisu sami i da se ministartvo na čijem je čelu, maksimalno trudi da pomogne i povratak i opstanak onih koji su se vratili, ali i da obezbedi nova radna mesta.

„Svakako da ćemo više pažnje obraćati na projekte poput ovog, koji će ljudima omogućiti otvaranje novih radnih mesta. Mi ćemo i ovde uposliti određeni broj mladih ljudi. Ministarstvo za zajednice i povratak ima plan da u budućem periodu, pored obnove i izgradnje kuća ovde u Istoku, ali i u čitavoj Metohiji i svuda  gde žive naši sunarodnici, kao i tamo gde naši sunarodnici treba da se vraćaju, uloži još više sredstava, ali sa ciljem da ta sredstva budu utrošena, pre svega, u one projekte koji će omogućiti  zapošljavanje ljudi“, poručio je Jevtić.

Srbi i Albanci treba zajedno da rade na izgradnji bolje budućnosti, mira i suživota, naglasio je ministar za povratak, istakavši da se mora obezbediti bezbedno okruženje za sve i da ne sme da bude prepreka povratku, kao što je bio incident u Mušutištu.

U decembru meštani Osojana dobijaju sportsko- rekreativni centar

„Negativne kampanje protiv jednog srpskog  novinara, koja se vodi već nekoliko dana, takođe ne sme da bude, jer je ta vrsta netolerancije nešto što zabrinjava. Mi ćemo na netoleranciju odgovoriti tako što ćemo obnavljati i graditi, tako što ćemo uvek pružiti ruku pomirenja i tako što ćemo uvek poručiti našim komšijama da želimo da gradimo mir. Nedopustivo je da neko ne razume potrebe ovog dela naroda na Kosovu, neprihvatljiva je svaka vrsta netolerancije u društvu. Mi ćemo se uvek boriti za toleranciju i međusobno poštovanje, kao i za uvažavanje različitosti“, zaključio je Jevtić.

Zemljište za izgradnju sportsko- rekreativnog centra dodelila je Skupština opštine Istok i centar nije jedina aktivnost Ministartva za povratak u ovom kraju u ovoj godini, rekla je službenica za povratak u  opštini Istok, Vesna Maliković.

„Ovaj centar je veoma značajan za našu omladinu i zato smo došli na ideju da napravimo ovaj centar koji će omogućiti i nova radna mesta. Pored ovog centra, ove godine smo zaista radili mnogo. Napravili smo   27 kuća za povratnike, a gradićemo još 26 kuća u drugoj fazi“, istakla je Malikovećeva, pohvalivši razumevanje lokalne administracije u Istoku za probleme Srba.

U decembru meštani Osojana dobijaju sportsko- rekreativni centar

Sveštenik Miloš Vukić je rekao da meštani Osojana i okolnih sela treba da budu presrećni i ponosni što neko želi da ulaže u razvoj njihovog kraja.

„Najveća boljka je život mladih. Oni nekako žive najizolovanije. Zato će im ovaj centar pomoći da se bave sportom, zabave i druže, ali će se i nekoliko njih zaposliti, što je možda najvažnije“, istakao je sveštenik Vukić.

Dalibor Jevtić je obišao i  kuću Zdravka Nikolića u Osojanu, na koju je juna meseca ove godine bačena bomba. Kuća Zdravkovića je  potpuno obnovljena sredstvima Ministarstva za zajednice i povrtak u Vladi Kosova.

Mesna zajednica Osojane je pre oružanih sukoba na Kosovu brojala 2450 Srba. Samo selo Osojane  je 1999.godine bilo spaljeno i uništeno, a meštani proterani. Već 2000.godine, počeo je prvi povratak u ovo selo, pod šatore. Danas u selu ima nešto više od 300 Srba.

Anđelka Ćup

Save

%d bloggers like this: