fbpx

Odbrana zahteva izuzeće albanskog sudije. Prekinuto ročište po žalbi na prvostepenu presudu Oliveru Ivanoviću.

Pred Apelacionim sudom u Prištini danas je prekinuto prvo ročište po žalbi na prvostepenu presudu lidera G.I. SDP Olivera Ivanovića. Ročište je prekinuto jer je Ivanovićeva odbrana zahtevala izuzeće sudije Dritona Muhametija.

Jedan od advokata iz tima Ivanovićeve odvrane, Nebojša Vlajić je rekao da je zahtev za izuzeće sudije Albanca principijalan zato što odbrana smatra da sudija ne može biti objektivan, kao i da je misija EULEKS-a osnovana kako bi sudila u međuetničim predmetima.

Smatramo da je zahtev za izuzeće albanskog sudije opravdan, odnosno, da sudsko veće čine međunarodni sudije“, rekao je na početku ročišta Ivanovićev advokat Nebojša Vlajić.

pristina-sudjenje

Međunarodni tužilac Lars Agren istakao je da tužilaštvo nema prigovora na sastav sudskog veća koje čine sudije: Driton Muharemi, Radoši Petrov i Ana Bednarek.

Potpredsednica G.I. SDP  Ksenija Božović izjavila je za medije da je sa suđenja izašla razočarana, jer, kako je pojasnila, Apelacioni sud nije razmotrio dva zahteva odbrane upućena u avgustu i  septembru.

„To govori o efikasnosti sudskog sistema na Kosovu“, rekla je Božovićeva.

Naredno ročište u slučaju Olivera Ivanovića, na kome će se razmatrati i žalbe advokata još četvorice Srba, u vezi sa optužnicom protiv lidera G.U.SDP, zakazano je za 11.oktobar ove godine. O žalbi Olivera Ivanovića na presudu od devet godina zatvora, kako je rečeno, raspravljće se na narednim ročištima.

Lider G.I. SDP Oliver Ivanović je neposredno pre početka suđenja dovezen iz Orkužnog zatvora u Kosovskoj Mitrovici. Pored odrbrane, suđenju koje je bilo otvoreno za javnost prisustvovale su i brojne novinarske ekipe.

%d bloggers like this: