fbpx

Orahovac: Pokušaj rušenja spomen-ploče nestalim novinarima

Nepoznati počinioci ponovo su pokušali da sruše spomen-ploču kidnapovanim srpskim novinarima Radio Prištine Đuri Slavuju i Ranku Pereniću, koju su članovi Društva novinara Kosova i Metohije  i Udruženja novinara Srbije, peti put za redom, 21. avgusta ove godine,  postavili na mestu njihovog nestanka u blizini Orahovca.


ploca-2
Foto: GračanicaOnlajn

Kako prenosi izvešač portala GračanicaOnlajn spomen-ploča nije oštećena, niti je iščupana iz zemlje, kako su to vandali činili do sada, ali je postolje iskrivljeno i povijeno unazad.

Kraj mesta spomen-obeležja uočljivi su tragovi točkova, ali i boje na metalnom nosaču ploče, što dokazuje da je neko, najverovatnije automobilom, pokušao je da je sruši.

Vandali su do sada više puta rušili i skidali spomen-ploču otetim novinarima, koja je ponovo postavljana 21.  avgusta ove godine, kada su članovi DNKiM i UNS-a obeležili godišnjicu njihovog nestanka.

tragovi-tockova
Foto:GračanicaOnlajn

Spomen-pločom, na kojoj na srpskom, engleskom i albanskom jeziku piše: „ Ovde su 21. avgusta 1998. godine otete naše kolege Ranko Perenić i Đuro Slavuj. Tražimo ih“, novinari podsećaju nadležne kosovske institucije i međunarodne vlasti da sudbina otetih novinara do danas nije rasvetljena.

Orahovac: Pokušaj rušenja spomen-ploče nestalim novinarima

Slika sa postavljanja spomen-ploče 21. avgust 2016.

N. Brajović: Institucije nespremne da rasvetle sudbinu kidnapovanih novinara

Save

%d bloggers like this: