Осуде покушаја рушења спомен-плоче српским новинарима

Канцеларија за КиМ Владе Републике Србије, листа Српска и заменик косовског премијера Бранимир Стојановић осудили су данас покушај рушења спомен-плоче несталим срспким новинарима Ђуру Славују и Ранку Перенићу.


Канцеларија за КиМ: На КиМ трајно успостављен наопак и антицивилизацијски систем вредности.

Канцеларија за Косово и Метохију најоштрије осуђује најновији вандалски напад на плочу постављену на путу Велика Хоча-Зочиште, на месту где су у августу 1998. године отети новинари Радија Приштина Ђуро Славуј и Ранко Перенић.

„ Починиоци, које полиција још није идентификовала, пети пут су дивљачки насрнули на обележје, којим се, без вређања било кога, позива на задовољење правде и утврђивање судбине двојице несталих новинара“, наводи се у саопштењу и додаје:

„Овај жалосни инцидент још једном потврђује да је на Косову и Метохији трајно успостављен наопак и антицивилизацијски систем вредности, који Приштина очиглидено подржава и посредно подстиче толеришући нечињење полиције“.

„Канцеларија за Косово и Метохију се придружује револту струковних удружења због овог чина популаризације злочина и нечовечног односа привремених институција самоуправе у Приштини према несталим и убијеним српским цивилима и њиховим породицама“ , закључује се на крају саопштења Канцеларије за КиМ.

 

Српска листа: Косовска полиција и институције лежерним понашањем вандалима дају полет.

“Ово је пети пут да непознати починиоци покушавају да сруше спомен плочу новинарима Ђури Славују и Ранку Перенићу и сваки случај је до сада остао нерешен”, наглашава листа Српска у саопштењу поводом покушаја рушења спомен-плоче отетим новинарима код Ораховца.

„Поновни покушај скрнављења показује да косовска полиција и институције задужене за безбедност не желе да реагују, открију и приведу правди вандале који су ово учинили. Нажалост, лежерним односом према оваквим случајевима они дају полет вандалима да наставе са својим неделима, којима распирују мржњу према Србима, а која на крају доводи до сејања страха и повећаног неповерења између Срба и Албанаца“.

„Инсистирамо да институције које су задужене за безбедност најозбиљније схвате овакве ситуације, да најскорије реше овај случај и адекватно реагују како би се стало на крај говору мржње“, закључује се на крају саопштење Српске листе.

 

Б. Стојановић: Скрнављење спомен плоче је вандализам

Заменик премијера Бранимир Стојановић најоштрије је осудио пето по реду  скрнављење спомен плоче која је постављена у знак сећања на киднаповане новинаре Ђуру Славуја и Ранка Перенића. Стојановић је скрнављење спомен обележја назвао вандалским чином.

„Вандали који из године у годину руше ову плочу коју новинари постављају у знак сећања на своје нестале колеге, се вероватно надају да се то може заборавити.  Славуј и Перенић јесу нестали, њих више нема, али ми их памтимо и памтићемо их. То да су нестали на том месту, и то док су били на радном задатку, понављаћемо стално и увек ћемо подсећати не само на њих већ на све који су киднаповани и нестали и о чијим судбинама се још увек ништа не зна. То што се ова скрнављења, из године у годину понављају, терају ме да мислим да су њихови отмичари ту и да имају неку везу са рушењем плоче “, рекао је Стојановић.

Заменик премијера је од полиције затражио да се позабави овим проблемом и да открије коме ово спомен обележје смета.