Osude pokušaja rušenja spomen-ploče srpskim novinarima

Kancelarija za KiM Vlade Republike Srbije, lista Srpska i zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović osudili su danas pokušaj rušenja spomen-ploče nestalim srspkim novinarima Đuru Slavuju i Ranku Pereniću.


Kancelarija za KiM: Na KiM trajno uspostavljen naopak i anticivilizacijski sistem vrednosti.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju najoštrije osuđuje najnoviji vandalski napad na ploču postavljenu na putu Velika Hoča-Zočište, na mestu gde su u avgustu 1998. godine oteti novinari Radija Priština Đuro Slavuj i Ranko Perenić.

„ Počinioci, koje policija još nije identifikovala, peti put su divljački nasrnuli na obeležje, kojim se, bez vređanja bilo koga, poziva na zadovoljenje pravde i utvrđivanje sudbine dvojice nestalih novinara“, navodi se u saopštenju i dodaje:

„Ovaj žalosni incident još jednom potvrđuje da je na Kosovu i Metohiji trajno uspostavljen naopak i anticivilizacijski sistem vrednosti, koji Priština očiglideno podržava i posredno podstiče tolerišući nečinjenje policije“.

„Kancelarija za Kosovo i Metohiju se pridružuje revoltu strukovnih udruženja zbog ovog čina popularizacije zločina i nečovečnog odnosa privremenih institucija samouprave u Prištini prema nestalim i ubijenim srpskim civilima i njihovim porodicama“ , zaključuje se na kraju saopštenja Kancelarije za KiM.

 

Srpska lista: Kosovska policija i institucije ležernim ponašanjem vandalima daju polet.

“Ovo je peti put da nepoznati počinioci pokušavaju da sruše spomen ploču novinarima Đuri Slavuju i Ranku Pereniću i svaki slučaj je do sada ostao nerešen”, naglašava lista Srpska u saopštenju povodom pokušaja rušenja spomen-ploče otetim novinarima kod Orahovca.

„Ponovni pokušaj skrnavljenja pokazuje da kosovska policija i institucije zadužene za bezbednost ne žele da reaguju, otkriju i privedu pravdi vandale koji su ovo učinili. Nažalost, ležernim odnosom prema ovakvim slučajevima oni daju polet vandalima da nastave sa svojim nedelima, kojima raspiruju mržnju prema Srbima, a koja na kraju dovodi do sejanja straha i povećanog nepoverenja između Srba i Albanaca“.

„Insistiramo da institucije koje su zadužene za bezbednost najozbiljnije shvate ovakve situacije, da najskorije reše ovaj slučaj i adekvatno reaguju kako bi se stalo na kraj govoru mržnje“, zaključuje se na kraju saopštenje Srpske liste.

 

B. Stojanović: Skrnavljenje spomen ploče je vandalizam

Zamenik premijera Branimir Stojanović najoštrije je osudio peto po redu  skrnavljenje spomen ploče koja je postavljena u znak sećanja na kidnapovane novinare Đuru Slavuja i Ranka Perenića. Stojanović je skrnavljenje spomen obeležja nazvao vandalskim činom.

„Vandali koji iz godine u godinu ruše ovu ploču koju novinari postavljaju u znak sećanja na svoje nestale kolege, se verovatno nadaju da se to može zaboraviti.  Slavuj i Perenić jesu nestali, njih više nema, ali mi ih pamtimo i pamtićemo ih. To da su nestali na tom mestu, i to dok su bili na radnom zadatku, ponavljaćemo stalno i uvek ćemo podsećati ne samo na njih već na sve koji su kidnapovani i nestali i o čijim sudbinama se još uvek ništa ne zna. To što se ova skrnavljenja, iz godine u godinu ponavljaju, teraju me da mislim da su njihovi otmičari tu i da imaju neku vezu sa rušenjem ploče “, rekao je Stojanović.

Zamenik premijera je od policije zatražio da se pozabavi ovim problemom i da otkrije kome ovo spomen obeležje smeta.