Prvi rezultati „Našeg plana“ u Velikoj Hoči

„Naš plan“, strateški programski okvir Kancelarije zamenika premijera Vlade Kosova, Branimira Stojanovića, ima glavne aktivnosti usmerene na društveno ekonomski razvoj, integraciju i regionalni razvoj. U okviru platforme, formiran je projektni biro, a krenule su i prve aktivnosti u opštini Orahovac, tačnije u Velikoj Hoči. Zajedno sa Kancelarijom zamenika premijera, platformu „Naš plan“, podržava i Kancelarija za zajednice pri Kabinetu premijera Kosova, na čijem je čelu Ivan Tomić.

Prvi rezultati „Našeg plana“ u Velikoj Hoči

U zgradi Biznis centra, u Gračanici, smešten je Projektni biro, koji funkcioniše u okviru „Našeg plana“, multietnički tim stručnjaka od 12 ljudi. Projektni biro finansira Vlada Kraljevine Norveške, preko Kancelarije za zajednice pri Kabinetu premijera. Vrednost projekta iznosi 25 000 evra, a nosilac je Nevladina organizacija „Komunikacija za razvoj društva“ (CSD). U timu su pravnici, arhitekte, građevinski inženjeri, ekonomisti. Milan Stolić, koordinator između NVO CSD i institucija na terenu, kaže da se nada da će se obezbediti i nastavak finansiranja tima, kako bi nastavio da radi na izradi projekata, odonosno na konkretnim rešenjima problema, u cilju poboljšanja života svih zajednica na Kosovu. Opštine Vučitrn, Obilić, Gračanica, ali i ostale, biće korisnici projekata ovog biroa, odnosno platforme „Naš plan“, kaže Stolić, koji je i politički savetnik zamenika kosovskog premijera.

„Naša prva stanica je Velika Hoča, kao jedna sredina u kojoj žive pretežno Srbi. Pokušali smo da pomognemo meštanima ovog mesta u opštini Orahovac da dođu do idejnih rešenja projekata, za koje su oni sami rekli da im je prioritet. To je: rekonstrukcija škole, ambulante, doma kulture, izgradnja letnje pozornice, idejno rešenje za bazen, kao i izgradnja ribljeg restorana za jednog privatnika, koji se trenutno bavi uzgojem pastrmke“, rekao je Stolić, naglašavajući da je smisao Projektnog biroa da pomogne njudima da svoju ideju pretoče u projekat, koji se može predati donatorima.

Milena Zdravković, inženjer arhitekture, zaposlena u projektnom birou „Našeg plana“, predstavila je idejna rešenja za sedam projekata u Velikoj Hoči.

„Ono o čemu smo mi takođe vodili računa, jeste da se pri izradi idejnih rešenja za sve projekte u Velikoj Hoči, vodilo računa o stilu izgradnje projekata, odnosno da se ne odstupi od njene dobro poznate arhitekture“, istakla je Milena.

Velika Hoča sa svojom posebnom arhitekturom, privredni i duhovni centar srednjeg veka, a danas „enklava“, odakle nažalost ljudi sve više odlaze, odiše nekom posebnom toplinom, kada se u nju dođe. Posebno sada, kada je u jeku berba grožđa, kojim je ovaj kraj bogat.

Prvi rezultati „Našeg plana“ u Velikoj Hoči

Danas je Velika Hoča, zahvaljujući „Našem planu“, dobila novi prilazni put, produbljeno rečno korito, rečice koja se često izlivala i pravila štetu. Sada je ta voda usmerena tako da se može koristiti i za polivanje bašta. Nazire se i uređeno šetalište, kojim će meštani, ali i česti gosti i putnici namernici, moći da prošetaju.

Novka Ilić kaže da odavno niko ništa nije gradio u Hoči.

„Do sada nismo  ništa imali. Sada radi se ovo, radi se ono, Boga mi, dobro. Znači ovo nama mnogo“, kaže baka Novka.

„Mnoge stvari nedostaju našem selu, ali mi smo odlučili da prvo uradimo put, koji je bio u katastrofalnom stanju i očistimu ovu reku. Vidite, biće tu šetalište sa klupama, zasadićemo drvored. Sve radimo u kamenu, kako bi do izražaja došla autentičnost Velike Hoče“, priča meštanin Aleksandar Micić, zahvaljujući se ljudima koji sprovode „Naš plan“.

Mi dodajemo, samo da bude ljudi, da se zaustavi iseljavanje. Trenutno u Velikoj Hoči živi malo više od 500 ljudi.

„Stalo je iseljavanje, hvala Bogu“, kaže Vitomir Garić, vlasnik ribnjaka i restorana „pod vedrim nebom“, kako kaže. „Uslovi života su teški. Evo ja imam troje dece, samo sam jednu kćerku posaol na fakultet. Za ovo dvoje nemam para. Kada bih proširio ovaj biznis i napravio restoran, to bi bio spas za mene i moju porodicu. Evo, sada su mi uradili taj projekat, ako Bog da, pomoći će mi, obećali su, a ja sam majstor, sam ću da radim“, priča Vitomir, kome je projektni biro „Našeg plana“, završio projekat za izgradnju restorana površine 90 kvadrata, a uskoro će mu pronaći i donatora.

Prvi rezultati „Našeg plana“ u Velikoj Hoči

Uloga platforme „Našeg plana“, pri kabinetu zamenika premijera Branimira Stojanovića, jeste da osim izrade projekata, pronađe i sredstva za njihovo sprovođenje, kaže Milan Stolić. Trenutno je, po njegovim rečima, obezbeđeno 309 000 evra, preko Ministartsva za ekonomski razvoj Kosova, za izgradnju vodovoda u Velikoj Hoči. Posle završetka projekata u Velikoj Hoči, aktivnosti „Našeg plana“ počinju u selim opština Obilić i Vučitrn, u sektorima infrastruktire, poljoprivrede, zdravstva i školastva, ali se neće zapostaviti ni turizam, sport i kultura, a takođe je urađeno i arhitektonsko i građevinsko rešenje za sportsko igralište u albanskom selu Ašane,  u opštini Gračanica.

Anđelka Ćup