Ko sapliće, a ko raspliće “Venac”?

Dvadeset dvoje zaposlenih u Ansamblu narodnih pesama i igara “Venac”, što je nešto manje od polovine, danas je protestvovalo u Gračanici zbog, kako su naveli, samovolje i mobinga v.d. direktorke Snežane Jovanović, zahtevajući njenu hitnu smenu. Direktorka sa druge strane kaže da je to bio skup neradnika, koji nemaju nijedan razlog da štrajkuju i da ona samo traži “da se plata zaradi”.


Svi problemi su nastali 2013.godine, imenovanjem Snežane Jovanoić za v.d. direktorke Ansambla “Venac”, rekao je na protestu Dalibor Popović predsednik sindikata ovog ansambla, naglašavajući da je današnje okupljanje, ustvari, jednočasovni štrajk upozorenje i da nadležni imaju rok od četiri dana da ispune njihove zahteve, a ukoliko se zahtevi ne ispune, sindikat i štrajkački odbor će odlučiti o daljim koracima.

“Tortura i pritisak na nas traju od dolaska v.d. direktorke Snežane Jovanović na čelo Ansambla “Venac” i ne prestaju ni do danas. Formiranjem ove sindikalne organizacije, mislili smo da zaštitimo interese radnika, koji se bore za egzistenciju, opstanak i ostanak na Kosovu i Metohiji, ali pretnje, ucene, šikaniranja, omalovažavanje i maltretiranje u razno-raznim oblicima, poprimilo je neke mnogo veće oblike i dimenzije i teror je postao još agresivniji”, rekao je Popović, naglašavajući da su se predstavnici sindikata žalili nadležnim institucijama Republike Srbije, ali da im niko nije odgovorio, niti ih uzeo u zaštitu i da “se ne biraju ni način ni sredstva da se ovaj kolektiv slomi i uništi”.
2

Sa druge strane, v.d. direktorka Folklornog ansambla “Venac”, Snežana Jovanović tvrdi da rukovodstvo sindikata vrši pritisak na ljude kako bi ih podržali i da sve što je naveo štrajkački odbor, nije istina. Ističući da do njenog dolaska amnsambl “Venac” nije imao gde da radi i da se tri godine od kada je ona na njegovom čelu, “kućio”, Jovanovićeva tvrdi da se ona prema svim radnicima ponaša jednako i da samo traži rad i disciplinu.

“Nerada i javašluka, kao što je bilo ranije, ne može više da bude, kao ni nenamenskog trošenja novca. Sada se sav budžetski novac koji Ansambl “Venac” dobija od Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije, ulaže u Ansambl “Venac”. Nije kao što je bilo nekada, da se pare troše samo na reprezentacije i na gorivo članova “Venca”. Sada se sav novac troši na poboljšanje uslova. A najvažnije je da se ne smanjuje broj radnika i ne uništava orkestar i ansambl, kao što tvrde radnici koji štrajkuju”, istakla je direktorka “Venca”.
1

Član štrajkačkog odbora, Ivica Stević, kaže da je formranje štrajkačkog odbora usledilo kako bi se sprečilo omalovažavanje i ponižavanje članova ansambla.

“Na osnovu svih dešavanja u našoj organizaciji, koja nisu doprinela poboljšanju uspešnosti i napretku kolektiva kao celine, kako na umetničkom polju, tako i na međuljudskim odnosima, za šta smatramo da je odgovrona v.d. direktorka, tražimo: razrešenje sa funkcije v.d.direktora Snežane Jovanović, preispitivanje sistematizacije radnih mesta i pod tri, hitnu smenu rukovodećeg kadra u umetničkom i rukovodećem sektoru”, nabrojao je zahteve štrajkačkog odbora Ivica Stević.

Suprotno tome, Ađančić Miroljub, šef ansambla, izričito tvrdi da navodi štrajkača nisu tačni i da su upravo oni ti koji narušavaju i postojanje ansambla i njegovo zakonsko funkcionisanje.

“Ivica Stević, koji je govorio ispred štrajkačkog odbora, narušavao je radnu disciplinu i to zna ceo kolektiv. Devet godina je dolazio na posao u utorak, a u četvrtak je išao kući u Niš, gde mu živi porodica. Dolaskom direktorke Jovanović i novog rukovodstva, samo je uvedena radna disciplina, uvedena je igračima nulta tolerancija na alkohol, što neki od štrajkača ne mogu da shvate”, tvrdi Ađančić, naglašavajući da je ansambl toliko napredovao u poslednje tri godine, da sada može potpuno samostalno da radi celovečernje koncerte, a takođe “prvi put je u ansamblu doktor profesor etnomuzikolg, prof. dr etnokoreolog i prvi put se sarađuje sa Muzičkom akademijom i sa Ciotisom (prim. aut: Centar za istraživanje i očuvanje tradicionalnih igara Srbije)”.

Jedan od članova štrajkačkog odbora, Dragan Ćirković, na protestu je okrivio Snežanu Jovanović da je za tri godine, od kada je na mestu v.d. direktora, uspela da razjedini kolektiv i da unese razdor kod zaposlenih. Takođe, tvrdi Ćirković, sistematizacija radnih mesta, koja je usvojena nije usvojena po zakonu.

“Za tri godine njenog direktorovanja, nismo se pojavili ni na jednoj republičkoj manifestaciji, a njene organizatrske i ljudske spsobnosti nisu na nivou na kome bi trebalo da budu. Sistematizacija radnih mesta je pak urađena, protivno kolektivnom ugovoru, jer u njenoj izradi nije učestvovao sindikat, a ansambl nema ni upravni ni nadzorni organ”, tvrdi Ćirković.

Direktorka Jovanović odgovara da je “Venac” postao vidljiv tek njenim dolaskom na mesto direktora i da su 2015. i 2014.godine imali preko 125 nastupa.

“Svojim dolaskom sam inicirala formiranje omladinskog ansambla, koji broji 20 do 30 omladinaca. Formirali smo i pet dečijih ansambala, kojima pokriveno celo centralno Kosovo, brojem od 300 do 350 članova. “Venac” sada ima folklornu armiju od 400 do 450 igrača, od 7 do 42 godina, naglašava Jovanovićeva i dodaje:

“” Venac” kao republička ustanova, mora da se ponaša kao institucija, velika institucija, na republičkom nivou, mora da se ponaša profesionalno, jer su za to plaćeni. Takođe, mojim dolaskom, sve plate u umetničkom sektoru su povećane, prosečna plata je 60. 000 dinara minus 10%, svi igrači su dobili benificirani radni staž nakon 20 godina, a nošnja u kojoj igraju, sređena je i očišćena, jer preko 20 godina nije bila na hemijskom čišćenju”.

venac

Ansambl narodnih pesama i igara “Venac”, osnovan je 1964. godine u Prištini, odakle se iseljava 1999. Članovi ansambla se kolektivno vraćaju na Kosovo 2003.godine, a trenutno je “Venac” smešten u Domu kulture u Gračanici i ima 44 zaposlena radnika.
Anđelka Ćup