Ко саплиће, а ко расплиће “Венац”?

Двадесет двоје запослених у Ансамблу народних песама и игара “Венац”, што је нешто мање од половине, данас је протествовало у Грачаници због, како су навели, самовоље и мобинга в.д. директорке Снежане Јовановић, захтевајући њену хитну смену. Директорка са друге стране каже да је то био скуп нерадника, који немају ниједан разлог да штрајкују и да она само тражи “да се плата заради”.


Сви проблеми су настали 2013.године, именовањем Снежане Јованоић за в.д. директорке Ансамбла “Венац”, рекао је на протесту Далибор Поповић председник синдиката овог ансамбла, наглашавајући да је данашње окупљање, уствари, једночасовни штрајк упозорење и да надлежни имају рок од четири дана да испуне њихове захтеве, а уколико се захтеви не испуне, синдикат и штрајкачки одбор ће одлучити о даљим корацима.

“Тортура и притисак на нас трају од доласка в.д. директорке Снежане Јовановић на чело Ансамбла “Венац” и не престају ни до данас. Формирањем ове синдикалне организације, мислили смо да заштитимо интересе радника, који се боре за егзистенцију, опстанак и останак на Косову и Метохији, али претње, уцене, шиканирања, омаловажавање и малтретирање у разно-разним облицима, попримило је неке много веће облике и димензије и терор је постао још агресивнији”, рекао је Поповић, наглашавајући да су се представници синдиката жалили надлежним институцијама Републике Србије, али да им нико није одговорио, нити их узео у заштиту и да “се не бирају ни начин ни средства да се овај колектив сломи и уништи”.
2

Са друге стране, в.д. директорка Фолклорног ансамбла “Венац”, Снежана Јовановић тврди да руководство синдиката врши притисак на људе како би их подржали и да све што је навео штрајкачки одбор, није истина. Истичући да до њеног доласка амнсамбл “Венац” није имао где да ради и да се три године од када је она на његовом челу, “кућио”, Јовановићева тврди да се она према свим радницима понаша једнако и да само тражи рад и дисциплину.

“Нерада и јавашлука, као што је било раније, не може више да буде, као ни ненаменског трошења новца. Сада се сав буџетски новац који Ансамбл “Венац” добија од Министарства културе и информисања Владе Републике Србије, улаже у Ансамбл “Венац”. Није као што је било некада, да се паре троше само на репрезентације и на гориво чланова “Венца”. Сада се сав новац троши на побољшање услова. А најважније је да се не смањује број радника и не уништава оркестар и ансамбл, као што тврде радници који штрајкују”, истакла је директорка “Венца”.
1

Члан штрајкачког одбора, Ивица Стевић, каже да је формрање штрајкачког одбора уследило како би се спречило омаловажавање и понижавање чланова ансамбла.

“На основу свих дешавања у нашој организацији, која нису допринела побољшању успешности и напретку колектива као целине, како на уметничком пољу, тако и на међуљудским односима, за шта сматрамо да је одговрона в.д. директорка, тражимо: разрешење са функције в.д.директора Снежане Јовановић, преиспитивање систематизације радних места и под три, хитну смену руководећег кадра у уметничком и руководећем сектору”, набројао је захтеве штрајкачког одбора Ивица Стевић.

Супротно томе, Ађанчић Мирољуб, шеф ансамбла, изричито тврди да наводи штрајкача нису тачни и да су управо они ти који нарушавају и постојање ансамбла и његово законско функционисање.

“Ивица Стевић, који је говорио испред штрајкачког одбора, нарушавао је радну дисциплину и то зна цео колектив. Девет година је долазио на посао у уторак, а у четвртак је ишао кући у Ниш, где му живи породица. Доласком директорке Јовановић и новог руководства, само је уведена радна дисциплина, уведена је играчима нулта толеранција на алкохол, што неки од штрајкача не могу да схвате”, тврди Ађанчић, наглашавајући да је ансамбл толико напредовао у последње три године, да сада може потпуно самостално да ради целовечерње концерте, а такође “први пут је у ансамблу доктор професор етномузиколг, проф. др етнокореолог и први пут се сарађује са Музичком академијом и са Циотисом (прим. аут: Центар за истраживање и очување традиционалних игара Србије)”.

Један од чланова штрајкачког одбора, Драган Ћирковић, на протесту је окривио Снежану Јовановић да је за три године, од када је на месту в.д. директора, успела да разједини колектив и да унесе раздор код запослених. Такође, тврди Ћирковић, систематизација радних места, која је усвојена није усвојена по закону.

“За три године њеног директоровања, нисмо се појавили ни на једној републичкој манифестацији, а њене организатрске и људске спсобности нису на нивоу на коме би требало да буду. Систематизација радних места је пак урађена, противно колективном уговору, јер у њеној изради није учествовао синдикат, а ансамбл нема ни управни ни надзорни орган”, тврди Ћирковић.

Директорка Јовановић одговара да је “Венац” постао видљив тек њеним доласком на место директора и да су 2015. и 2014.године имали преко 125 наступа.

“Својим доласком сам иницирала формирање омладинског ансамбла, који броји 20 до 30 омладинаца. Формирали смо и пет дечијих ансамбала, којима покривено цело централно Косово, бројем од 300 до 350 чланова. “Венац” сада има фолклорну армију од 400 до 450 играча, од 7 до 42 година, наглашава Јовановићева и додаје:

“” Венац” као републичка установа, мора да се понаша као институција, велика институција, на републичком нивоу, мора да се понаша професионално, јер су за то плаћени. Такође, мојим доласком, све плате у уметничком сектору су повећане, просечна плата је 60. 000 динара минус 10%, сви играчи су добили бенифицирани радни стаж након 20 година, а ношња у којој играју, сређена је и очишћена, јер преко 20 година није била на хемијском чишћењу”.

venac

Ансамбл народних песама и игара “Венац”, основан је 1964. године у Приштини, одакле се исељава 1999. Чланови ансамбла се колективно враћају на Косово 2003.године, а тренутно је “Венац” смештен у Дому културе у Грачаници и има 44 запослена радника.
Анђелка Ћуп