Čas sa Sonjom Đekić o radu na dokumentarnom filmu

Jednoipočasovni razgovor sa Sonjom Đekić predstavlja ono što se u svetu dokumentarnog filma danas najčešće naziva „master-klas“, tj. interaktivno predavanje tokom kojeg će autorka govoriti o radu na svojim dugometražnim dokumentarnim filmovima i autorskom postupku, ilustrujući to insertima i odgovarajući na pitanja slušalaca.

Čas sa Sonjom Đekić namenjen je mladim ljudima koji se zanimaju za dokumentarni film, ali i onima koji se profesionalno bave medijima i dokumentarnim žanrom u širem smislu.

Sonja Đekić (devojačko prezime Blagojević), rođena je 1980. u Beogradu, gde je diplomirala na Fakultetu dramskih umetnosti, smer filmska i TV režija. Autor je raznorodnih televizijskih emisija, asistent režije na brojnim reklamama, već deceniju deo producentskog tima festivala dokumentarnog filma „7 veličanstvenih“ u Beogradu. Svoje dokumentarne projekte, prikazane i nagrađivane na brojnim festivalima u zemlji i širom sveta, potpisuje i kao scenarista, snimatelj, producent i montažer.

Sonja Đekić je od 2013. godine i selektor Festivala dokumentarnog filma i televizijskih formi „Grafest“, pa je ovo prilika i da najavimo novi, peti po redu festival koji će se ove godine održati od 5. do 7. decembra u Domu kulture Gračanica, i da pozovemo sve autore sa prostora Kosova i Metohije da što pre prijave svoje radove za takmičarski program.

„Moj drug Srbija“ snimljen 2008. je filmski portret klovna Džo Mame, ali istovremeno i portret Srbije kroz koju ovaj stanovnik San Franciska putuje, boraveći u Beogradu, Guči, selu u Mačvi i u raznim mestima na Kosovu i Metohiji.

Film „KOSMA“ snimljen 2013. godine predstavlja kompleksan kolaž svakodnevnog života na Kosovu i Metohiji kroz rad pet radio stanica iz mreže „KOSMA“. Oba ova filma, iako veoma različite strukture, imaju izrazit posmatrački stil, dok je projekat na kojem autorka trenutno radi na granici eksperimenta i rekonstrukcije: „Speleonaut“ je priča o neprevaziđenom rekorderu u pećinskom samovanju u pećini na jugoistoku Srbije pre skoro pola veka, baš u vreme kada je celo čovečanstvo bilo zagledano u nebo gde je čovek stupao na Mesec.

Čas sa Sonjom Đekić će biti održan u Domu kulture Gračanica 07.10.2016. godine u 09:30.