Premijera filma „Sporazum“ u Gračanici: Tužna životna priča o kosovskoj realnosti.

Dugometražni igrani film „Sporazum“, u produkciji producentske kuće „Frejm“ i koprodukciji RTV KIM, prvo je filmsko ostvarenje sa Kosova i Metohije koje je nastalo posle 1999. godine. Film će, kako je ocenila kritika, ući u istoriju srpske kinematografije kao prvo filmsko ostvarenje nastalo na posleratnom Kosovu.


dsc_0232
Gromoglasan aplauz za filmsku ekipu „Sporazuma“

Dugim, gromoglasnim aplauzom i ovacijama publike, nagrađena je glumačka, autorska i tehnička ekipa filma „Sporazum“ posle sinoćnje dve projekcije u velikoj sali Doma kulture u Gračanici.

Emotivna životna priča, nastala iz pera Predraga Radonjića, koji je ujedno i reditelj, prati sudbinu prognane srpske porodice koja je, poput mnogih drugih, poverovavši u obećanja međunarodnih predstavnika i lokalnih albanskih vlasti, odlučila da se iz kolektivnog centra u Kraljevu, vrati na svoje ognjište u obnovljenu kuću na Kosovu.

Inspirisana istinitim događajem, priča nas kroz niz dramatruških radnji, od pogibije jednog od glavnih likova u filmu i užurbanosti međunarodnih i lokalnih kosovskih vlasti, da se ubistvo iz zasede zataška, uvodi u tragičnu kosovsku realnost, onakvu kako je Srbi, ali i deo kosovskih albanaca osećaju na svojoj koži, dok je njena slika u javnosti znatno i bitno izmenjena. Surovu i istinitu priču autor vešto ilustruje nizom filmskih slika i scena, autobusa u koji uz pratnju naoružane vojske ulaze deca, sela u kome je svaka druga srpska kuća na prodaju. U novom postkonfliktnom kosovskom društvu mnoga pitanja ostaju bez odgovora, dok je novac glavno oružje, ne samo za osvajanje teritorije već i kupovinu časti, obraza i ćutanja.

Ekipa je film radila na nekoliko lokacija u Gračanici, Velikoj Hoči, povratničkom naselju Ćeranovica kod Novog Brda kao i na administrativnom prelazu Končulj. Budžet za produkciju je bio više nego skroman, ali je motivacija kod glumačke i tehničke ekipe zato bila ogromna, kaže reditelj Predrag Radonjić.

dsc_0076
Reditelj i scenarista filma, Predrag Radonjić

„I sama ta, ekstremno niska budžetska sredstva i veoma teški produkcioni uslovi rada, jer ovde ništa nije u nekoj regulativi i u nekoj normali, kako je to drugde, bili su, koliko otežavajuća toliko i podstrekujuća motivacija, da mi ovaj film uradimo. Film je zasnovan na entuzijazmu i jakoj volji tehničke i glumačke ekipe koja je uz minimalna budžetska sredstva uradila film koji je gostovao na festivalima na kojima je najjeftiniji projekat u budžetu imao bar deset puta više novca“, kaže Radonjić.

Radonjić, kome je ovo debitantsko ostvarenje, napominje da je i njegova i želja čitave ekipe bila da film pre distribucije ima i svoju Kosovsko Metohijsku premijeru.

„Ovo je zapravo prava premijera, učestvovanje na festivalima je sudbina filma pre nekakve distribucije. Odavde počinjem, kao što sam i obećao, iz Gračanice, po Kosovu i Metohiji u svim mestima u kojima Srbi žive i gde postoje elementarni uslovi da se film prikaže”, ističe Radonjić.

„Odlična priča sa previše emocija koja  nam je naterala suze na oči“, ovako je publika komentarisala film posle sinoćnje projekcije.

dsc_0133
Boro Nenić u filmu igra ulogu oca

„Ovo je tužna životna priča u kojoj ja igram oca koji nagovara sina da se vrate na svoje ognjište. Takva odluka kasnije ga u filmu košta života, kaže jedan od glumaca, Bora Nenić.

Nenić dodaje da je rad na projektu za njega bio neverovatno iskustvo, ali da mu je kao glumcu u nekim situacijama tokom snimanja bilo najteže da kontroliše svoje lične emocije.

Uoči gračaničke premijere, prijem za autorsku i glumačku ekipu filma „Sporazum“ priredio je predsednik opštine Gračanica Vladeta Kostić.

dsc_0069
Ekipa filma „Sporazum“ sa Vladetom Kostićem

Posle Gračanice i Kosovske Mitrovice film će biti prikazan u još 14 srpskih sredina na Kosovu i Metohiji. Potom će, kako je naveo reditelj Predrag Radonjić, uslediti bioskopske projekcije širom Srbije, ali i gostovanja na filmskim festivalima.

 

Ivan Miljković