Премијера филма „Споразум“ у Грачаници: Тужна животна прича о косовској реалности.

Дугометражни играни филм „Споразум“, у продукцији продуцентске куће „Фрејм“ и копродукцији РТВ КИМ, прво је филмско остварење са Косова и Метохије које је настало после 1999. године. Филм ће, како је оценила критика, ући у историју српске кинематографије као прво филмско остварење настало на послератном Косову.


dsc_0232
Громогласан аплауз за филмску екипу „Споразума“

Дугим, громогласним аплаузом и овацијама публике, награђена је глумачка, ауторска и техничка екипа филма „Споразум“ после синоћње две пројекције у великој сали Дома културе у Грачаници.

Емотивна животна прича, настала из пера Предрага Радоњића, који је уједно и редитељ, прати судбину прогнане српске породице која је, попут многих других, поверовавши у обећања међународних представника и локалних албанских власти, одлучила да се из колективног центра у Краљеву, врати на своје огњиште у обновљену кућу на Косову.

Инспирисана истинитим догађајем, прича нас кроз низ драматрушких радњи, од погибије једног од главних ликова у филму и ужурбаности међународних и локалних косовских власти, да се убиство из заседе заташка, уводи у трагичну косовску реалност, онакву како је Срби, али и део косовских албанаца осећају на својој кожи, док је њена слика у јавности знатно и битно измењена. Сурову и истиниту причу аутор вешто илуструје низом филмских слика и сцена, аутобуса у који уз пратњу наоружане војске улазе деца, села у коме је свака друга српска кућа на продају. У новом постконфликтном косовском друштву многа питања остају без одговора, док је новац главно оружје, не само за освајање територије већ и куповину части, образа и ћутања.

Екипа је филм радила на неколико локација у Грачаници, Великој Хочи, повратничком насељу Ћерановица код Новог Брда као и на административном прелазу Кончуљ. Буџет за продукцију је био више него скроман, али је мотивација код глумачке и техничке екипе зато била огромна, каже редитељ Предраг Радоњић.

dsc_0076
Редитељ и сценариста филма, Предраг Радоњић

„И сама та, екстремно ниска буџетска средства и веома тешки продукциони услови рада, јер овде ништа није у некој регулативи и у некој нормали, како је то другде, били су, колико отежавајућа толико и подстрекујућа мотивација, да ми овај филм урадимо. Филм је заснован на ентузијазму и јакој вољи техничке и глумачке екипе која је уз минимална буџетска средства урадила филм који је гостовао на фестивалима на којима је најјефтинији пројекат у буџету имао бар десет пута више новца“, каже Радоњић.

Радоњић, коме је ово дебитантско остварење, напомиње да је и његова и жеља читаве екипе била да филм пре дистрибуције има и своју Косовско Метохијску премијеру.

„Ово је заправо права премијера, учествовање на фестивалима је судбина филма пре некакве дистрибуције. Одавде почињем, као што сам и обећао, из Грачанице, по Косову и Метохији у свим местима у којима Срби живе и где постоје елементарни услови да се филм прикаже”, истиче Радоњић.

„Одлична прича са превише емоција која  нам је натерала сузе на очи“, овако је публика коментарисала филм после синоћње пројекције.

dsc_0133
Боро Ненић у филму игра улогу оца

„Ово је тужна животна прича у којој ја играм оца који наговара сина да се врате на своје огњиште. Таква одлука касније га у филму кошта живота, каже један од глумаца, Бора Ненић.

Ненић додаје да је рад на пројекту за њега био невероватно искуство, али да му је као глумцу у неким ситуацијама током снимања било најтеже да контролише своје личне емоције.

Уочи грачаничке премијере, пријем за ауторску и глумачку екипу филма „Споразум“ приредио је председник општине Грачаница Владета Костић.

dsc_0069
Екипа филма „Споразум“ са Владетом Костићем

После Грачанице и Косовске Митровице филм ће бити приказан у још 14 српских средина на Косову и Метохији. Потом ће, како је навео редитељ Предраг Радоњић, уследити биоскопске пројекције широм Србије, али и гостовања на филмским фестивалима.

 

Иван Миљковић