Kosovsko ministarstvo kulture blokiralo obnovu hrama Sv. Nikole u okviru manasitrskog kompleksa Sv. Arghangela

Ministarstvo kulture Kosova blokiralo je, preko svog područnog Zavoda za zaštitu spomenika kulture i Zavoda za urbanizam u Prizrenu, nastavak radova na obnovi hrama Sv. Nikole u kompleksu manastira Sv. Arhangeli kod Prizrena.

Inspektori su došli u manastir Sv. Arhangela i zahtevali momentalni prekid radova, saopštila je Eparhija Raško – prizrenska. Radnicima koji rade na obnovi ove drevne crkve, kao jedinog bogoslužbenog objekta u Svetim Arhangelima, prećeno je policijom i kaznama ukoliko nastave radove. Ministarstvo kulture Kosova danas je i preko prištinskog dnevnika KOHA objavilo da su radovi u Sv. Arhangelima navodno nelegalni jer se sprovode bez dozvole za gradnju.

Eparhija Raško-prizrenska je početak obnove ovog hrama dogovorila još krajem maja ove godine na Savetu za implementaciju i nadgledanje (Implementation and Monitoring Council) uz učešće šefova kancelarija EU i OEBS-a, kao i dva kosovska ministra, kulture i prostornog planiranja. Ministar kulture Kujtim Šalja (inače potpredsednik vlade Kosova i član LDK) lično je pred svima obećao da će dozvola biti izdata za desetak dana, pa je sledeći sastanak mešovite Komisije uz saglasnost svih dogovoren za početak juna u Prizrenu. Međutim, od tada do danas dozvola ne samo da nije izdana, već je Ministarstvo kulture odlučilo da na kraju zaustavi gradnju, koja je u međuvremenu morala da počne zbog roka za korišćenje donacije. O tome su i kosovski i međunarodni predstavnici obavešteni još u avgustu mesecu i nije bilo nikakvih zahteva o obustavljanju radova.

„Ovakvo ponašanje kosovkog Ministarstva kulture predstavlja direktno kršenje fer dogovora koji je napravljen u prisustvu najviših međunarodnih predstavnika na KiM. Ministarstvo kulture se ovim aktom i moralno i profesionalno diskvalifikuje za nastavak saradnje u obnovi baštine i pokazuje da nema dobru volju za dalji rad sa Srpskom Pravoslavnom Crkvom uz poštovanje principa koji su pod međunarodnim garancijama“ izjavio je Ep. Teodosije. „Zabranom obnove hrama u Sv. Arhangelima Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi se onemogućava sloboda verskog života i otvoreno se guši život naše Crkve zloupotrebom institucionalne vlasti,“ naglasio je Vladika.

Zbog ovakvog odnosa Ministarstva kulture Kosova, rad mešovitog Saveta za kulturnu baštinu je već peti mesec zamrznut, što ne nanosi samo štetu SPC, već i vladi Kosova, koja očigledno nije spremna ili u stanju da garantuje one principe na koje se obavezala Ahtisarijevim planom (Aneksom 5) i pismom najviših kosovskih zvaničnika u novembru 2015. godine, gde se SPC garantuje sloboda upravljanja imovinom i obnovom njenih objekata.

Spremnost SPC da u duhu saradnje i uz međunarodno posredovanje radi sa kosovskim institucijama na obnovi baštine grubo je zloupotrebljena. Zato jedino možemo da zaključimo da se nakon kampanje sistematskog rušenja naših svetinja na Kosovu i Metohiji sada primenjuje nova strategija institucionalnog gušenja sloboda i prava SPC na svim nivoima. Ovo takođe možemo da vidimo i u odnosu opštine Priština prema hramu Hrista Spasa.

Manastir Sv. Arhangela pored Prizrena sagrađen je u 14. veku. U masivnim albanskim neredima na Kosovu i Metohiji prethodno obnovljeni deo manastira je opljačkan i zapaljen do temelja, a monasi proterani. Nakon 2005 neki od manastirskih objekata su obnovljeni ali se proces obnove nastavlja.