Марко Ђурић: Заштитити имовинске и друге интерсе Републике Србије и њених грађана на Косову и Метохији

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију, Марко Ђурић, разговарао је данас са представницом Генералног секретара Уједињених нација и шефицом Канцеларије УН у Београду Симоном-Мирелом Микулеску, као и са новим амбасадором Краљевине Шведске у Србији, Јаном Лундином. Ђурић је саговорнике информисао о противправном нападу Приштине на комбинат „Трeпча“ и корацима које ће Србија предузети како би заштитила своју имовину, каже се у саопштењима Службе за информисање Канцеларије за КиМ.

Марко Ђурић је детаљно појаснио јучерашње закључке Владе Србије и навео да је Министарству спољних послова наложено да о овом проблему дописом информише чланице Савета безбедности УН, као и све чланице Европске уније и најавио да ће шеф српске дипломатије на редовној седници Савета безбедности о Косову и Метохији у новембру, указати на радње које предузима Приштина, а које представљају флагрантно кршење Резолуције 1244.

Ђурић је, такође, најавио да ће, у складу са јучерашњом одлуком Владе Србије, Канцеларија за Косово и Метохију иницирати формирање правног и економског тима, који ће предузимати мере у циљу заштите имовинских и других интереса Републике Србије и њених грађана у јужној покрајини.

Овакви потези Приштине, како је објаснио директор Канцеларије за КиМ, иако за Србију и Србе на Косову и Метохији не производе никакво правно дејство, јесу велика претња стабилности и до сада постигнутом напретку у нормализацији односа.

Када је реч о спровођењу споразума постигнутих у бриселском дијалогу, Ђурић је нагласио значај што бржег формирања Заједнице српских општина, као најважнијег гаранта заштите положаја и интереса српског народа на Косову и Метохији.

 

А.Ћ.