Marko Đurić: Zaštititi imovinske i druge interse Republike Srbije i njenih građana na Kosovu i Metohiji

Марко Ђурић: Заштитити имовинске и друге интерсе Републике Србије и њених грађана на Косову и Метохији

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, razgovarao je danas sa predstavnicom Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i šeficom Kancelarije UN u Beogradu Simonom-Mirelom Mikulesku, kao i sa novim ambasadorom Kraljevine Švedske u Srbiji, Janom Lundinom. Đurić je sagovornike informisao o protivpravnom napadu Prištine na kombinat „Trepča“ i koracima koje će Srbija preduzeti kako bi zaštitila svoju imovinu, kaže se u saopštenjima Službe za informisanje Kancelarije za KiM.

Marko Đurić je detaljno pojasnio jučerašnje zaključke Vlade Srbije i naveo da je Ministarstvu spoljnih poslova naloženo da o ovom problemu dopisom informiše članice Saveta bezbednosti UN, kao i sve članice Evropske unije i najavio da će šef srpske diplomatije na redovnoj sednici Saveta bezbednosti o Kosovu i Metohiji u novembru, ukazati na radnje koje preduzima Priština, a koje predstavljaju flagrantno kršenje Rezolucije 1244.

Đurić je, takođe, najavio da će, u skladu sa jučerašnjom odlukom Vlade Srbije, Kancelarija za Kosovo i Metohiju inicirati formiranje pravnog i ekonomskog tima, koji će preduzimati mere u cilju zaštite imovinskih i drugih interesa Republike Srbije i njenih građana u južnoj pokrajini.

Ovakvi potezi Prištine, kako je objasnio direktor Kancelarije za KiM, iako za Srbiju i Srbe na Kosovu i Metohiji ne proizvode nikakvo pravno dejstvo, jesu velika pretnja stabilnosti i do sada postignutom napretku u normalizaciji odnosa.

Kada je reč o sprovođenju sporazuma postignutih u briselskom dijalogu, Đurić je naglasio značaj što bržeg formiranja Zajednice srpskih opština, kao najvažnijeg garanta zaštite položaja i interesa srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

 

A.Ć.