Штрајкачки одбор Ансамбла „Венац“ заказао генрални штрајк

Штрајкачки одбор и представници синдиката Ансамбла „Венац“, данас су за 18. октобар заказали генерални штрајк, због неиспуњења захтева, изнешених на једночасовном штрајку упозорења, који су одржали пре осам дана, уколико састанак са ресорним министром, заказан за следећи уторак, не донесе промене које траже. То су данас,на конференцији за новинаре, у Медија центру у Чаглавици, изјавили представници штрајкачког одбора, Далибор Поповић и Александар Марковић.

Поповић је рекао да овај штрајк нема политичку позадину иако штрајкачи, како је рекао,  имају информације да в.д. директорка Ансамбла „Венац“, Снежана Јовановић, покушава да ситуацију исполитизује, како би заштитила своју позицију.

„Наша в.д. директорка је и за време нашег штрајка упозорења кршила закон, односно ометала наш штрајк, тиме што је новинаре, које смо ми позвали, позвала и њима презентовала свој неки рад“, рекао је председник синдиката, Далибор Поповић, позивајући се на члан 58 из Посебног колективног уговора који регулише одбосе између Владе и синдиката Министарства културе и информисања Владе Републике Србије.

Александар Марковић, члан штрајкачког одбора, нагласио је да су синдикат Ансамбла „Венац“ и штрајкачки одбор у  редовном контакту и са Министартсвом културе Републике Србије и са својим  синдикатом у Београду, наглашавајући још једном да овај штрајк није атак на институције Републике Србије, како то представља Снежана Јовановић

„С обзиром да ни после осам дана нисмо добили одговор, ми смо донели одлуку да ступимо у генерални шрајк, почев од 18.10.2016. године, све до разрешења настале ситуације, тј. до разрешења са дужности в. д. директорке Снежане Јовановић“, истакао је Марковић. Марковић је такође рекао да је за следећи уторак, заказан састанак штрајкача са ресорним министром, да се нада да ће министар разумети ставове штрајкаћког одбора и синдиката Ансамбла „Венац“ и да ипак неће бити потребе за генералним штрајком.

Подсећамо, штрајкачи траже хитну смену в.д. директорке Ансамбла „Венац“, Снежане Јовановић, преиспитивање систематизације радних места и смену комплетног руководства уметничког сектора.


Пре осам дана, приликом једночасовног штрајка упозорења, наша екипа је интервјуисала Снежану Јовановић, в. д. директорку Ансамбла “Венац” и уметничког директора, Мирољуба Ађанчића, који су негирали све оптужбе изречене од стране штрајкача. Јовановићева тврди да мање од половине радника радника штрајкује и да она само тражи да се плата заради и да да су од њеног доласка на чело “Венца”, постигнути само успеси, а да се “стало на крај јавашлуку”.


А.Ћ.