Štrajkački odbor Ansambla „Venac“ zakazao genralni štrajk

Štrajkački odbor i predstavnici sindikata Ansambla „Venac“, danas su za 18. oktobar zakazali generalni štrajk, zbog neispunjenja zahteva, iznešenih na jednočasovnom štrajku upozorenja, koji su održali pre osam dana, ukoliko sastanak sa resornim ministrom, zakazan za sledeći utorak, ne donese promene koje traže. To su danas,na konferenciji za novinare, u Medija centru u Čaglavici, izjavili predstavnici štrajkačkog odbora, Dalibor Popović i Aleksandar Marković.

Popović je rekao da ovaj štrajk nema političku pozadinu iako štrajkači, kako je rekao,  imaju informacije da v.d. direktorka Ansambla „Venac“, Snežana Jovanović, pokušava da situaciju ispolitizuje, kako bi zaštitila svoju poziciju.

„Naša v.d. direktorka je i za vreme našeg štrajka upozorenja kršila zakon, odnosno ometala naš štrajk, time što je novinare, koje smo mi pozvali, pozvala i njima prezentovala svoj neki rad“, rekao je predsednik sindikata, Dalibor Popović, pozivajući se na član 58 iz Posebnog kolektivnog ugovora koji reguliše odbose između Vlade i sindikata Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije.

Aleksandar Marković, član štrajkačkog odbora, naglasio je da su sindikat Ansambla „Venac“ i štrajkački odbor u  redovnom kontaktu i sa Ministartsvom kulture Republike Srbije i sa svojim  sindikatom u Beogradu, naglašavajući još jednom da ovaj štrajk nije atak na institucije Republike Srbije, kako to predstavlja Snežana Jovanović

„S obzirom da ni posle osam dana nismo dobili odgovor, mi smo doneli odluku da stupimo u generalni šrajk, počev od 18.10.2016. godine, sve do razrešenja nastale situacije, tj. do razrešenja sa dužnosti v. d. direktorke Snežane Jovanović“, istakao je Marković. Marković je takođe rekao da je za sledeći utorak, zakazan sastanak štrajkača sa resornim ministrom, da se nada da će ministar razumeti stavove štrajkaćkog odbora i sindikata Ansambla „Venac“ i da ipak neće biti potrebe za generalnim štrajkom.

Podsećamo, štrajkači traže hitnu smenu v.d. direktorke Ansambla „Venac“, Snežane Jovanović, preispitivanje sistematizacije radnih mesta i smenu kompletnog rukovodstva umetničkog sektora.


Pre osam dana, prilikom jednočasovnog štrajka upozorenja, naša ekipa je intervjuisala Snežanu Jovanović, v. d. direktorku Ansambla “Venac” i umetničkog direktora, Miroljuba Ađančića, koji su negirali sve optužbe izrečene od strane štrajkača. Jovanovićeva tvrdi da manje od polovine radnika radnika štrajkuje i da ona samo traži da se plata zaradi i da da su od njenog dolaska na čelo “Venca”, postignuti samo uspesi, a da se “stalo na kraj javašluku”.


A.Ć.