Завршен састанак српских представника у косовским институцијама и директора Канцеларије за КиМ

„Само добро осмишљеном заједничком акцијом Републике Србије и српских представника у привременим институцијама самоуправе у Приштини, у овој ситуацији могу се заштити српски државни и национални интереси“, каже се у саопштењу Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију, после састанка директора Канцеларије за КиМ и српских представника у косовским институцијама. На састанку су договорене даље синхронизоване акције и редовне консултације.

Представници Срба су информисали  директора канцеларије за КиМ, Марка Ђурића о разлозима за замрзавање учешћа у раду владе Косова, међуминистарских комисија и осталих владиних тела и данашњем подношењу жалбе Уставном суду у Приштини на Закон о „Трепчи“.

Ђурић је оценио да су српски представници, замрзавајући учешће у раду владе и парламента, донели једину могућу одлуку, која нија била сигнал да Срби не желе да учествују у доношењу одлука, већ да не дозвољавају да буду потпуно маргинализовани у стварима које су од интереса за српски народ.

„У интересу дијалога и нормализације је да се ствари не решавају ван стола и све што чинимо руковођено је тим интересом“, рекао је Ђурић, који је представнике Срба са Косова детаљно упознао са одлуком Владе Србије о поништавању закона донетог у Приштини и другим одлукама донетим тим поводом.

Састанку су присуствовали заменик косовског премијера, Бранимир Стојановић, министри, Љубомир Марић и Далибор Јевтић, градоначелници Штрпца и Грачанице, Братислав Николић и Владета Костић и генерални директор „Трепче“, Јован Димкић.

А.Ћ.