О договорима из Брисела јавност недовољно информисана

Транспарентност постигнутих решења у оквиру Бриселског споразума, избегавање контрадикторних изјава преговарача и активан приступ Европске уније у спречавању погоршања односа међу заједницама, неки су од предлога са данашње конференције у Северној Митровици, коју је организовала НВО ‘’Актив’’.  На конференцији под називом ‘’Позив на транспарентну комуникацију решења постигнутих у оквиру Бриселског споразума’’ одржаној у Центру грађанске енергије учествовали су представници организација цивилног друштва из Северне Митровице, који су се сагласили да траспарентност постигнутих споразума између Београда и Приштине у Бриселу није на задовољавајућем нивоу.


САОПШТЕЊЕ

Организације цивилног друштва (Хумани Центар Митровица, ОЕК Синергија Центар за заступање демократске културе (АЦДЦ), Радио Контакт Плус и НВО АктиВ) издају саопштење поводом одржане конференције под називом “Позив на транспарентну комуникацију решења постигнутих у оквиру Бриселског споразума” у Центру грађанске енергјие, 17.октобра. 

Потписивање Бриселског споразума и успостављање дијалога између Београда и Приштине је представљен као дипломатски успех ЕУ и деловало је охрабрујуће за конструктивно решавање проблема живота грађана на Косову. Међутим, дијалог се од самог почетка одвија на нетранспарентан начин због чега јавност није упозната са детаљима споразума. Непознанице око детаља постигнутих договора, или начина њиховог спровођења јављају се као последица “конструктивне двосмислености” како у самим споразумима, тако и у комуникацији Београда и Приштине према народу Косова, чији живот се додатно отежава. Чини се да је намера преговарача и фацилитатора била да се процес одвија без „ометања јавности“, а да је резултат велика пажња медија без конкретних информација. Поред тога, неспровођење битних споразума, попут формирања Заједница српских општина, производи страх и отпор јавности, а пре свих Срба на Косову, који због осећаја да се нешто од њих крије, сумњају у повољност постигнитих споразума. 

Како се конкренти споразуми из Брисела, у највећој мери непосредно тичу свакодневног живота Срба са Севера, организације окупљене око ове иницијативе позивају на боље информисање становништва у овом делу Косова, али и шире. Поред транспарентности већ постигнутих решења у оквиру Бриселског споразума, указујемо и на непходност, да сви будући споразуми буду разумљивији, недвосмислени, да се анулира употреба дневно политичких контрадикторних изјава и да се избегну било какве, унилатералне одлуке, посебно у вези питања о којима се није преговарало. Јако је важно да цивилно друштво, као и политички представници на локалном нивоу који су у контакту са грађанима, буду они које би и обавестили људе о детаљима везаним за имплементацију договора. Укључивање најразличитијих актера у процесе, повећава дијалог у друштву, чиме се ствара позитивна атмосфера и доприноси, не само примени Бриселских споразума, већ генерално бољим односима Срба и Албанаца. 
Ради остваривања ових захтева, за почетак, последњи постигнути споразум о слободи кретања, треба да буде пропраћен информативном кампањом двеју страна, као и ЕУ. Три стране су се на ову кампању већ обавезале у споразуму постигнутом пре месец дана, које се још увек не налази у поступку спровођења. 
Саопштење потписују:
Хумани центар Митровица
ОЕК Синергија
Радио Контакт Плус
Центар за заступање демократске културе (АЦДЦ)
НВО Актив